Jak udělat dušenou mrkev s hráškem | recept
Recept na dušenou mrkev s hráškem. Dušenou mrkev s hráškem mají rády hlavně děti. Jemná sladkokyselá chuť jim vyhovuje, kulaté hrášky v oranžové mrkvi se jim líbí. Dušenou mrkev s hráškem si s chutí dáme jako hlavní chod i jako přílohu k masu. Jak udělat dušenou mrkev s hráškem? Recept čtěte pečlivě.
Co je potřeba
mrkev (alespoň dvě na osobu)
hrášek
máslo, smetana, hladká mouka
koření
kuchyňské vybavení a zařízení
Dušená mrkev s hráškem se připravuje z čerstvé mrkve (může to být karotka i pozdní mrkev), cibule a mladého hrášku. Protože je čerstvý hrášek málokde ke koupi, a když, tak je jeho sezona velice krátká, obvykle se k mrkvi přidává hrášek sterilizovaný. Hrášek dušenou mrkev jednak chuťově ozvláštní, ale také pokrmu dodá rostlinné bílkoviny. Množství hrášku přidáváme podle vlastní obliby, obvykle stačí jedna střední plechovka na kilogram mrkve.
Oloupeme, omyjeme a nakrájíme dvě cibule. Dáme je zpěnit na dvě lžíce másla nebo rostlinného másla, případně můžeme použít i olej. Máslo je ale nejchutnější. Na zpěněnou cibuli nasypeme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvíli zeleninu opékáme, pak mrkev lehce osolíme a zalijeme vodou, aby byla tak akorát potopená. Přikryjeme poklicí a necháme dusit do poloměkka.
Dušenou mrkev s hráškem podáváme jen s vařenými bramborami. Nebo lze pokrm doplnit volským okem nebo kouskem pečeného masa. Dospělým můžeme k dušené mrkvi s hráškem přidat kousek opečené kvalitní uzeniny, ale dětem pokud možno uzeniny nedáváme (a stolujeme-li s nimi, raději se jich z výchovných důvodů“ také vzdáme).
Diskuze k článku