Jak udělat mrkvovou omáčku | recept
Mrkvová omáčka | recept. Mrkvová omáčka sice nepatří k nejfrekventovanějším českým jídlům, ale někdy může být příjemným zpestřením jídelníčku. Mrkvovou omáčku si rádi dají lidé, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí jíst maso, ale právě tak můžeme mrkvovou omáčku podávat k různě upravenému masu. Jak udělat chutnou mrkvovou omáčku?
Co je potřeba
Suroviny podle návodu
Kuchyňské vybavení a zařízení
Mrkev je jedna z mála druhů zeleniny, kterým prospívá tepelná úprava. Z vařené mrkve lidské tělo dokáže vstřebat mnohem víc provitaminu A a minerálů v mrkvi obsažených. Vařená mrkev je lehce stravitelná, má příznivé dietetické účinky, proto mrkvovou omáčku připravujeme i nemocným nebo rekonvalescentům (jen musíme omezit kořenění). Mrkvová omáčka chutná i dětem.
Na másle nebo na oleji zpěníme jednu velkou nebo dvě menší nadrobno nakrájené cibule. Když je cibule zlatá, přisypeme připravenou mrkev a za stálého míchání částečně opékáme. Pak mrkev zalijeme vývarem (nebo vodou). Přidáme koření: lžičku soli, jeden bobkový list, tři kuličky nového koření, čtvrt čajové lžičky hořčičného semínka (když nemáme, nedá se nic dělat). Pod pokličkou zvolna dusíme, až je mrkev měkká.
Vyndáme bobkový list a nové koření, mrkev rozmixujeme. Vzniklé pyré naředíme vývarem nebo horkou vodou a uvedeme znovu k varu. Hladkou mouku a máslo zpracujeme do kuličky velikosti vlašského ořechu, přidáme k vařící se mrkvové omáčce. Moučné máslo omáčku zahustí a učiní ji homogenní. Ochutnáme, případně přisolíme a mírně okořeníme mletým pepřem.
Jiná varianta, jak udělat mrkvovou omáčku: Postup je stejný, ale k mrkvi přidáme jednu petržel a kousek celeru. Kořeníme bobkovým listem, novým kořením a třemi kuličkami jalovce. Bobkový list a nové koření před mixováním vyjmeme, jalovec ale můžeme rozmixovat (když není omáčka určena nemocným). Místo moučného másla přidáme do rozmixované zeleniny sladkou nebo zakysanou smetanu.
Mrkvová omáčka sladkokyselá. Na oleji necháme zesklovatět cibuli. Pak na ni nasypeme dvě lžičky krystalového cukru a necháme rozpustit. Neměl by zhnědnout (byl by hořký), jen zezlátnout. Pak rychle přisypeme nastrouhanou nebo nakrájenou mrkev, půl lžičky soli, chvíli důkladně mícháme. Zalijeme vývarem nebo vodou a rozvaříme do měkka. Rozmixujeme, vrátíme na sporák, naředíme, zahustíme moučným máslem a dochutíme mletým pepřem, octem nebo citronovou šťávou, případně doladíme poměr sladké, slané a nakyslé chuti?
Diskuze k článku