Jak udělat cizrnovou pomazánku | recept
Cizrnová pomazánka je pro mnoho z nás neznámou pomazánkou. Jste gurmáni, kteří okusí od obilovin téměř vše, od kuskusu až po jáhly, pohanku či kroupy? Zkuste i cizrnu, když se dobře okoření, vznikne zajímavá chuť. S česnekem a exotickou kurkumou vás jistě osloví. Další pomazánka, která se hodí na celozrnné pečivo. Určitě jste jí dlouho hledali a konečně našli. Pojďme se podívat na její jednoduchou přípravu. Suroviny, které si připravíte na výrobucizrnové pomazánky, dejte do šálků nebo misek. Kvalitní příprava vám zajistí rychlejší průběh a pomazánku tak budete mít za pár minut hotovou. Jediné, co by vás mohlo zdržet je to, že se cizrna musí uvařit. To si můžete udělat den předem a nechat ji v lednici.
Co je potřeba
Připravte si:
- 1 hrnek vařené cizrny, z části lze nahradit i červenou čočkou, pohankou, kroupy, atd.,
- 1 stroužek česneku,
- ½ lžičky kurkumy,
- pár lžic olivového oleje,
- 1 menší cibulku,
- sójovou omáčku,
- trochu octu a sůl až na závěr.
Cizrnu uvařte, sceďte a nechte vychladnout.
Mezitím, co se bude cizrna vařit, rozpalte pánev. Dejte na ní pár kapek oleje a vhoďte cibuli. Když zesklovatí, posypte kurkumou, je to dost podobné kari. Odstavte z plotny.
Do připravené nádoby, kde se cizrnová pomazánka chystá, opatrně přendejte obsah pánve s cizrnou a osmahnutou cibulí. To vše společně umixujte a vytvořte si kompaktní hmotu, kterou dále dochuťte sójovou omáčkou s troškou octu.
To je v podstatě vše! Pokud si chcete zkrátit přípravu cizrnové pomazánky, není nic jednoduššího, než si cizrnu uvařit dopředu.
Variací je nespočet a obiloviny lze různě kombinovat. Pomazánka tak nemusí být čistě z cizrny, ale vhodně se dá doplnit i jáhly, pohankou nebo kroupy.
Vaření s estragonem nebo saturejkou umožní cizrnu lépe strávit. Cizrnu solíme až na konci přípravy, při vaření by nám nezměkla. Hodí se k pečivu, ale i slané palačinky jsou touto náplní úplně jiné. Ozdobte sezamovým semínkem a servírujte. Je to velmi zdravá pomazánka, která by neměla na stole v české domácnosti čas od času chybět.
Diskuze k článku