Co je potřeba

  • 160 g kukuřičných lupínků
  • 100 g ovesných vloček (nebo 50 g vloček a 50 g strouhaných ořechů)
  • 360 g krupicového cukru
  • 80 g másla
  • 2 rovné kávové lžičky mleté skořice
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%

 

1

V hrnku nebo na pánvi s vyšším okrajem rozpusťte máslo a přidejte krupicový cukr. Na mírném teple za stálého míchání nechte cukr rozpustit a zhnědnout. Nikam neodcházejte, abyste cukr nepřipálili.

2

Do roztaveného cukru vlijte smetanu ke šlehání. Pozor, obsah hrnce vzkypí a cukr ztuhne do zlomků. Znovu míchejte do doby, než se cukr rozpustí.

3

V misce smíchejte ovesné vločky (doporučuji jemné), skořici a případně ořechy, místo části vloček. Promíchané suroviny přidejte do hrnce k ostatním ingrediencím. Několik minut povařte, směs má mít konzistenci horkého pudinku.

4

Do zahuštěné směsi vmíchejte kukuřičné lupínky. Mohou se trochu podrtit, ale já to nedělám. 

5

Vše opravdu dobře a důkladně promíchejte, vznikne hustá hmota. Na nepřilnavou podložku nebo papír lžící tvořte z připravené hmoty placičky a nechte je vychladnout. Poté uložte.

6

Ze sladké hmoty se mohou tvořit rukama kuličky. Jestliže se pro ně rozhodnete, nechte hmotu lehce vychladnout. Ne moc, jen tak, abyste ji udrželi v ruce. Kuličky dobře drží, hmota je lepivá. Doporučuji pracovat v rukavicích. Rukavice (nebo ruce) si potřete olejem, pak se hmota nelepí. Po vychladnutí kuličky naskládejte do papírových košíčků a uložte. Doporučuji dobře uschovat.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (2 votes)