Jak udělat bleskové kuličky z kukuřičných lupínků s vločkami | recept
Bleskové kuličky z kukuřičných lupínků s vločkami | recept. Cukroví, na které naleznete recept níže, je opravdu „na poslední chvíli“. Je nepečené a dá se jíst ihned po zhotovení, není nutné nechat ho rozležet. Chutná zejména dětem, ale nepohrdnou ani dospělí. I přes obsah zdravých přísad, jako jsou vločky a kukuřičné lupínky, chutnají výborně. Je jen na vás, zda se rozhodnete hmotu tvarovat do kuliček nebo malých placiček.
Co je potřeba
- 160 g kukuřičných lupínků
- 100 g ovesných vloček (nebo 50 g vloček a 50 g strouhaných ořechů)
- 360 g krupicového cukru
- 80 g másla
- 2 rovné kávové lžičky mleté skořice
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
Krok 1
V hrnku nebo na pánvi s vyšším okrajem rozpusťte máslo a přidejte krupicový cukr. Na mírném teple za stálého míchání nechte cukr rozpustit a zhnědnout. Nikam neodcházejte, abyste cukr nepřipálili.
Krok 2
Do roztaveného cukru vlijte smetanu ke šlehání. Pozor, obsah hrnce vzkypí a cukr ztuhne do zlomků. Znovu míchejte do doby, než se cukr rozpustí.
Krok 3
V misce smíchejte ovesné vločky (doporučuji jemné), skořici a případně ořechy, místo části vloček. Promíchané suroviny přidejte do hrnce k ostatním ingrediencím. Několik minut povařte, směs má mít konzistenci horkého pudinku.
Krok 4
Do zahuštěné směsi vmíchejte kukuřičné lupínky. Mohou se trochu podrtit, ale já to nedělám.
Krok 5
Vše opravdu dobře a důkladně promíchejte, vznikne hustá hmota. Na nepřilnavou podložku nebo papír lžící tvořte z připravené hmoty placičky a nechte je vychladnout. Poté uložte.
Krok 6
Ze sladké hmoty se mohou tvořit rukama kuličky. Jestliže se pro ně rozhodnete, nechte hmotu lehce vychladnout. Ne moc, jen tak, abyste ji udrželi v ruce. Kuličky dobře drží, hmota je lepivá. Doporučuji pracovat v rukavicích. Rukavice (nebo ruce) si potřete olejem, pak se hmota nelepí. Po vychladnutí kuličky naskládejte do papírových košíčků a uložte. Doporučuji dobře uschovat.