Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit mátové kuličky | recept

Jak připravit mátové kuličky | recept

Nepečené mátové kuličky | recept. Nepečené cukroví je velice vděčné, pokud nejste zrovna fandové pečení nebo jen nestíháte v předvánočním shonu, a přeci jen chcete něco vlastního vyrobit. Tento recept kombinuje netradičně čokoládu s osvěžující mátou. Navíc můžete při jeho výrobě využít pomoc dětí, válet kuličky zvládnou snadno. Při výrobě kuliček lze také jednoduše upotřebit nepovedené či rozlámané kousky jiného cukroví, tím zahustíte čokoládovou směs a získáte tak jiný chuťový rozměr, než jen při použití obyčejných piškotů.

Co je potřeba

Na kuličky:

200 ml smetany ke šlehání

1 lžíci másla

200 g tmavé čokolády

hrst máty

20 piškotů (či dle uvážení)

moučkový cukr na vyvalování kuliček

Na posypku:

3 lžíce třtinového cukru

hrst máty

1

Nejprve si nalámeme čokoládu do menšího hrnce. Do většího nalijeme vodu a rozpálíme pod ním plotýnku. Čokoládu zahříváme v připravené vodní lázni. Přidáme máslo a mícháme do rozpuštění. Poté čokoládovou směs stáhneme z plamene a metličkou zašleháme smetanu.

2

Otrháme lístky máty, propereme ji a nasekáme důkladně nadrobno. Mátu nasypeme do rozpuštěné čokolády a promícháme. Směs odložíme do chladu a necháme ztuhnout. Mezitím opět propereme  mátu a nasekáme ji na velice drobné kousky. Přisypeme třtinový cukr a promícháme, aby se všechna máta obalila.

3

Následně nadrtíme nebo rozmixujeme piškoty. Případně můžeme použít i nepovedené kousky jiného cukroví, např. lineckého, košíčkových korpusů, apod. Když je čokoládová směs dostatečně ztuhlá, přisypeme piškoty a vypracujeme tuhé těsto, můžeme i rukama. Pokud by se těsto pořád příliš lepilo, přidáme ještě trochu piškotů.

4

Nyní si připravíme cukrářské košíčky a do menší misky moučkový cukr. Čajovou lžičkou odkrajujeme kousky těsta, obalujeme v moučkovém cukru a vkládáme do cukrářských košíčků.

5

Připravené kuličky posypáváme mátou s cukrem. Košíčky naskládáme do krabičky a uchováváme v ledničce.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články