Jak na nepečené rumové kuličky | recept na vánoční cukroví
Nepečené rumové kuličky | recept na vánoční cukroví. I pár dní před svátky lze dohnat přípravu cukroví. Třeba podle následujícího receptu si přichystáte nepečené rumové kuličky. V několika jednoduchých krocích zvládnete připravit nevšední a přitom skvělé cukroví, po němž se jen zapráší, do Silvestra určitě nevydrží. Spotřebujete na něj i nepovedené kousky jiného cukroví nebo si postačíte s klasickými dětskými piškoty nebo sušenkami. Vyzkoušejte nepečené rumové kuličky podle našeho receptu.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 200 g sušenek (nebo piškotů)
- 3 lžíce rumu
- 1 lžíci kakaa
- špetku skořice (nemusí být)
- 1 lžíci moučkového cukru (či dle chuti)
V prvním kroku si rozemeleme sušenky, klidně můžete využít nepovedené kousky pečeného cukroví a klidně i více druhů – např. linecké, perníčky, atd. Pokud však použijete již kakaové cukroví, není třeba do těsta následně přidávat další kakao. K sušenkové drobence následně přilijeme rum, přidáme podle chuti špetku skořice a trochu kakaa, aby se těsto dostatečně obarvilo.
Dále můžeme dosladit, ale není to úplně nutné, záleží i na výchozích surovinách, pokud máte dost sladké sušenky nebo cukroví, tak sladkou chuť zbytečně neumocňujte. Přilijeme rozpuštěnou čokoládu a důkladně všechno promícháme, aby vzniklo lepivé těsto, pokud by se vám zdálo, že lepí příliš, přidejte ještě trochu sušenkových drobečků.
Přichystáme si formu na pralinky nebo jen malé cukrářské košíčky. Do formy vtlačíme dostatečné množství těsta a důkladně uhladíme povrch. Pokud formičky nemáte, navlhčete si ruce a na dlani vyvalujte kuličky, které následně vkládejte do papírových košíčků. Připravené kuličky poté vložíme do lednice a necháme zatuhnout alespoň tři až čtyři hodiny. Následně je z formiček opatrně vyklepneme a umístíme do cukrářských košíčků. Díky použití formiček budou mít pravidelné tvary. Před podáváním uchovávejte vždy v chladu, nejlépe v lednici.
Tipy
Na ozvláštnění chuti můžete přidat i namleté nebo na drobno nakrájené brusinky nebo sušené švestky.
Diskuze k článku