Jak správně zmrazit maso | rady a tipy do kuchyně
Jak správně zmrazit maso | rady a tipy do kuchyně. Nakoupili jste výhodně větší množství masa a plánujete uskladnění v mrazničce? Při dodržování některých pravidel lze mražené maso uchovávat až několik měsíců. Aby zůstalo stejně kvalitní a pochutnali jste si na něm, měli byste věnovat zvýšenou pozornost několika z nich. Ty nejdůležitější jsme pro vás shrnuli do několika odstavců.
Jak maso správně zmrazit?
Jak na to?
Maso naporcujte na kusy, které pak zpracujete najednou. Používejte silnější plastové sáčky a důkladně vymačkejte nebo odsajte vzduch. Sáček uzavřete gumičkou, uzlem nebo plastovou sponou. Zabalené maso vložte do mrazničky nastavené na teplotu -18 stupňů nebo nižší. Nejlépe zabalíte maso pomocí vakuovačky, zařízení odsaje veškerý vzduch a oxidační procesy se zastaví. Maso déle vydrží a po rozmrazení chutná lépe.
Nemáte-li vakuovačku, ponořte zabalené maso do vody a stlačte ho, voda pomůže vzduch vytlačit. Ještě před vyjmutím z vody sáček uzavřete.
K odsátí vzduchu lze použít i obyčejné brčko. Sáček uzavřete gumičkou a vložte mezi ní brčko. Ústy vysajte vzduch. Dejte pozor, abyste nedýchli do brčka, mohli byste maso kontaminovat bacily.
Jak dlouho maso v mrazničce vydrží?
Trvanlivost záleží na skladovací teplotě a druhu masa. Platí zásada, že čím je maso čerstvější a teplota nižší, tím lépe se zachová kvalita. Nejlépe zmrazování svědčí libovému masu. Pokud je maso ponecháno v mrazničce příliš dlouho, může utrpět jeho vzhled i chuť.
Orientační doba trvanlivosti mraženého masa:
- Kuře – až 10 měsíců
- Krůta – cca 7 měsíců
- Kachna – 6 měsíců
- Libové vepřové maso – 7 měsíců
- Skopové a jehněčí – 9 měsíců
- Hovězí maso – 8–10 měsíců
- Divočina – 12 měsíců
- Králík – 8 měsíců
- Mleté maso – 3 měsíce
Varování
Rozmrazené maso již znovu nemražte. Utrpí chuť, kvalita a je zde i zdravotní riziko – mohou se rozmnožit škodlivé bakterie.
Diskuze k článku