Jak správně zmrazit maso | rady a tipy do kuchyně
Jak správně zmrazit maso | rady a tipy do kuchyně. Nakoupili jste výhodně větší množství masa a plánujete uskladnění v mrazničce? Při dodržování některých pravidel lze mražené maso uchovávat až několik měsíců. Aby zůstalo stejně kvalitní a pochutnali jste si na něm, měli byste věnovat zvýšenou pozornost několika z nich. Ty nejdůležitější jsme pro vás shrnuli do několika odstavců.
Nejprve si připomeňme, co se s masem stane po zmrazení. Extrémní chlad zabrání biologickým procesům, tekutiny v mase zmrznou a ustane i aktivita bakterií. Zmrazování při správné teplotě (obvykle -18 až minus 30 °C) zachová chuť a živiny bez toho, aby se narušila svalová tkáň.
Nejdůležitější je maso zamrazit co nejdříve po nákupu nebo přípravě (mleté maso). Moderní spotřebiče již většinou mají integrovanou funkci superfrost, jež urychlí mražení. Příliš nízká teplota při zmrazování se negativně projeví na jakosti. Teplota v mrazícím prostoru musí být konstantní.
Maso naporcujte na kusy, které pak zpracujete najednou. Používejte silnější plastové sáčky a důkladně vymačkejte nebo odsajte vzduch. Sáček uzavřete gumičkou, uzlem nebo plastovou sponou. Zabalené maso vložte do mrazničky nastavené na teplotu -18 stupňů nebo nižší. Nejlépe zabalíte maso pomocí vakuovačky, zařízení odsaje veškerý vzduch a oxidační procesy se zastaví. Maso déle vydrží a po rozmrazení chutná lépe.
Nemáte-li vakuovačku, ponořte zabalené maso do vody a stlačte ho, voda pomůže vzduch vytlačit. Ještě před vyjmutím z vody sáček uzavřete.
K odsátí vzduchu lze použít i obyčejné brčko. Sáček uzavřete gumičkou a vložte mezi ní brčko. Ústy vysajte vzduch. Dejte pozor, abyste nedýchli do brčka, mohli byste maso kontaminovat bacily.
Trvanlivost záleží na skladovací teplotě a druhu masa. Platí zásada, že čím je maso čerstvější a teplota nižší, tím lépe se zachová kvalita. Nejlépe zmrazování svědčí libovému masu. Pokud je maso ponecháno v mrazničce příliš dlouho, může utrpět jeho vzhled i chuť.
Orientační doba trvanlivosti mraženého masa:
- Kuře – až 10 měsíců
- Krůta – cca 7 měsíců
- Kachna – 6 měsíců
- Libové vepřové maso – 7 měsíců
- Skopové a jehněčí – 9 měsíců
- Hovězí maso – 8–10 měsíců
- Divočina – 12 měsíců
- Králík – 8 měsíců
- Mleté maso – 3 měsíce
Rozmrazené maso již znovu nemražte. Utrpí chuť, kvalita a je zde i zdravotní riziko – mohou se rozmnožit škodlivé bakterie.