Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vyrobit skvělé domácí tvarůžky?

příprava syrečků

Řadíte se k lidem, kteří mají rádi nejrůznější „smradavé“ delikatesy a nezaleknete se ani nejsmradlavějšího ovoce durianu? Pokud uvažujete o tom, že byste si udělali domácí syrečky, budete jistě milovník nejrůznějších sýrů a dalších delikates. Ono totiž tvarůžky lidé buď milují, nebo nenávidí. Nic mezi s největší pravděpodobností není.

Tvarůžky mají bohatou historii, která sahá až do roku 1583. Určitě tedy nebudeme připravovat nic, co by bylo novinkou na poli české či světové kuchyně. Dříve si je lidé vyráběli velmi často, a to proto, že díky jejich výrobě spotřebovávali „chycené“ neboli nakyslé mléko. Díky tvarůžkům se dalo skvěle využít.

Výroba tvarůžků zabere dost času

Je to skutečně čas. Pokud máte rádi pokrmy, které jsou hotové raz, dva a třeba ještě „z jednoho hrnce“, budete muset udělat u syrečků výjimku. Jinak si je totiž nevyrobíte. Výroba zabere hezkých pár dnů, protože musí syrečky dostatečně uzrát.

Ingredience

Abyste byli úspěšní, budete potřebovat:

  • 2 kolečka kupovaných originálních tvarůžků
  • 1 kg měkkého tvarohu „v kostce“ – nízkotučného
  • 3 lžíce soli
  • Jemně osolenou vodu či pivo
  • Kmín

Postup

Do umělohmotné, porcelánové nebo skleněné mísy s víkem vložíme tvaroh, sůl, kmín a najemno nakrájená kolečka syrečků. Promícháme a v teple necháme zrát po dobu asi 1 týdne. Každý den směs alespoň jednou promícháme.

Doba zrání závisí na teplotě. Pokud máte doma teplo, bude zrání rychlejší. V každém případě čekáme vždy na to, až vznikne mazlavá hmota. Tu bychom mohli použít ihned jako chutný roztíratelný krém, nebo z něj vytvoříme tvarůžky. Jednoduše tvarujeme rukou koláčky a z nich tvoříme tenké placičky. Čím tenčí, tím rychleji pak dozrají.

Nakonec uložíme placičky na mřížku nebo talíř. Každý den je otočíme, aby osychaly. Takto je ponecháme asi 4 dny a poté je namočíme do piva či slané vody a dáme do chladna. Ideální je teplota do 18 °C. v pivu nebo vodě by měly být namočené na chviličku každý den po dobu až 10 dní.

Tím je dlouhá cesta k domácím tvarůžkům u konce. Určitě se vám povedou. Jen dbejte na to, aby byl tvaroh nízkotučný a v kostkách, a o těsto a poté placičky, jste se dobře starali.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na řezy Opilý František | recept
Jak na řezy Opilý František | recept
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.