Co je potřeba

  • 1 kg vepřové plece (ramínko)
  • 1 kg vepřového bůčku
  • 250 g syrového sádla (nebo doma vyškvařené)
  • sůl
  • kmín
  • mletý pepř
  • voda
1

Maso nakrájíme na kostky a v misce promícháme se solí a kořením. Z bůčku před rozkrájením odstraníme kůži, ale nevyhazujeme ji, přidáme ji do pekáče k masu. Vepřová kůže klihovatí a díky tomu bude v hotovém výrobku rosol. Syrové sádlo umeleme, přidáme k masu a promícháme. Máme-li doma vyškvařené sádlo, můžeme ho přidat místo syrového.

2

Maso se sádlem vyrovnáme na pekáč v jedné vrstvě a zalijeme vodou tak, aby bylo téměř ponořené – z vody bude vykukovat jen horní plocha masa. Pečeme v troubě 2 hodiny při 150 °C. Po uplynutí doby pečení maso rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo pokrájíme nožem na kousky.

3

Maso natlačíme do sklenic, zalijeme výpekem a sklenice dobře uzavřeme. Plníme zhruba 1 cm pod okraj sklenice a před uzavřením horní okraj sklenky utřeme suchou papírovou utěrkou.

4

Sklenice zavařujeme hodinu při teplotě 100 °C, pak vyndáme a necháme vychladnout. Sádlo a šťáva pěkně ztuhnou a maso je měkkoučké. Maso vydrželo 2 měsíce, déle nemám vyzkoušeno, vždy se sní.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.666665
Average: 4.7 (27 votes)