Jak si vyrobit domácí vepřovou konzervu
Vepřové maso v konzervě se hodí zejména tehdy, není-li příliš času na uvaření oběda. Dříve se dalo výborné maso v plechu koupit v běžné obchodní síti, dnes už to, bohužel, není tak snadné. Výrobci podlehli tlaku obchodníků na co nejnižší cenu a kvalita nebo spíše nekvalita vepřových konzerv tomu odpovídá. Naštěstí připravit si do zásoby maso ve sklenicích není tak složité. Maso se dá levně nakoupit ve slevové akci a trochu práce za tu chuť stojí. Až si namažete na čerstvý chléb doma vyrobenou konzervu, vzpomenete si na mladá léta, kdy vepřové ve vlastní šťávě obsahovalo skutečně maso.
Co je potřeba
- 1 kg vepřové plece (ramínko)
- 1 kg vepřového bůčku
- 250 g syrového sádla (nebo doma vyškvařené)
- sůl
- kmín
- mletý pepř
- voda
Krok 1
Maso nakrájíme na kostky a v misce promícháme se solí a kořením. Z bůčku před rozkrájením odstraníme kůži, ale nevyhazujeme ji, přidáme ji do pekáče k masu. Vepřová kůže klihovatí a díky tomu bude v hotovém výrobku rosol. Syrové sádlo umeleme, přidáme k masu a promícháme. Máme-li doma vyškvařené sádlo, můžeme ho přidat místo syrového.
Krok 2
Maso se sádlem vyrovnáme na pekáč v jedné vrstvě a zalijeme vodou tak, aby bylo téměř ponořené – z vody bude vykukovat jen horní plocha masa. Pečeme v troubě 2 hodiny při 150 °C. Po uplynutí doby pečení maso rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo pokrájíme nožem na kousky.
Krok 3
Maso natlačíme do sklenic, zalijeme výpekem a sklenice dobře uzavřeme. Plníme zhruba 1 cm pod okraj sklenice a před uzavřením horní okraj sklenky utřeme suchou papírovou utěrkou.
Krok 4
Sklenice zavařujeme hodinu při teplotě 100 °C, pak vyndáme a necháme vychladnout. Sádlo a šťáva pěkně ztuhnou a maso je měkkoučké. Maso vydrželo 2 měsíce, déle nemám vyzkoušeno, vždy se sní.