Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 200 g balkánského sýra
  • 1/2 bulvy celeru
  • 1 větší vodnici
  • 2 lžíce dýňového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • špetku soli, pepře a muškátového oleje na dochucení
1

V prvním kroku si předehřejeme troubu na 200 °C. Z hlávky zelí obereme zvadlé listy a odřízneme tvrdý košťál. Následně zelí nasekáme na větší kusy, důkladně ho propereme a osušíme, třeba v odstředivce na salát. Plech potáhneme pečicím papírem a zelí na něj rozhodíme, aby bylo v jedné vrstvě.

2

Následně oloupeme celer i vodnici zbavíme slupky, omyjeme a oboje nakrájíme na větší kostky. Celer i vodnici nasypeme na zelí a trochu promícháme.

3

Na zálivku smícháme v misce dýňový olej, balzamikový ocet, ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oleje na dochucení. Prošleháme metličkou, aby se všechny ingredience opravdu propojily. Poté zálivkou postříkáme zeleninu, lehce promícháme. Plech vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme přibližně 30 minut do měkka. Záleží samozřejmě na velikosti jednotlivých kousků. Asi deset minut před koncem pečení vyjmeme pekáč z trouby a rozdrobíme k zelenině balkánský sýr. Opět vrátíme do trouby a dopečeme, sýr by měl lehce zezlátnout, ale ne příliš roztékat.

4

Jakmile je zelenina dostatečně měkká, vyjmeme pekáč z trouby, rozdělíme na porce a ihned podáváme. Zapečené zelí se hodí jako lehká večeře nebo jako příloha k pečenému nebo grilovanému masu. Dobrou chuť!

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno