Jste zde

Jak připravit zdravé a lehké jednohubky | recepty

Velmi lehké, 1 - 1000 Kč, 10 až 30 minut
23.12.2018 - 00:13

Zdravé a lehké jednohubky | recept. Silvestrovské nebo jiné slavnostní pohoštění nemusí být plné uzenin a tučné majonézy. Skvělé jednohubky vyrobíte i ze zeleniny nebo různých druhů sýra. V následujícím článku naleznete několik tipů na zdravé a lehké jednohubky, jejichž příprava je velmi jednoduchá a vyžaduje pouze několik ingrediencí.

Co je potřeba

Co je potřeba na sýrové jednohubky:

  • Celozrnné nebo jiné vhodné pečivo (skvělé jsou doma upečené rohlíky ze špaldové mouky)
  • Sýr vhodný k zapékání (použijte sýr podle Vaší chuti nebo podle tučnosti) – např. nivu, hermelín, mozzarellu, goudu, ale klidně i kozí či ovčí sýr
  • Švestkové čatní nebo pikantní džem
  • Trocha másla
  • Pečicí papír

 

Na okurkové jednohubky s mrkvovou pomazánkou budeme potřebovat:

  • Salátovou okurku
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 malou cibuli
  • 120 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • Sůl, pepř
  • 1 lžíci kvalitní majonézy – není potřeba
1

Sýrové jednohubky

Sýrové jednohubky budete mít (mimo času určeného pro zapékání) hotovy raz dva. Špaldové či celozrnné rohlíky nakrájíme na plátky, každý lehce potřeme máslem a poklademe nakrájeným či nastrouhaným sýrem.

2

Jednohubky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a asi 10 minut je zapečeme v předem vyhřáté troubě, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec je stačí již jen dozdobit lžičkou švestkového čatní či džemu a zapíchat do nich párátka či napichovátka.

3

Okurkové jednohubky s mrkvovou pomazánkou

Mrkvovou pomazánku připravíme následujícím způsobem: mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme či rozmixujeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vše smícháme s měkkým tvarohem, případně i majonézou a dochutíme solí a pepřem. Pomazánku necháme vychladit v lednici.

4

Salátovou okurku mezitím nakrájíme na plátky a posléze je potřeme vychlazenou pomazánkou.

Tipy

  • Mezi pikantnější druhy džemů patří např. brusinkový, rybízový, malinový apod.
  • Mrkvovou pomazánku je možné namazat také na jiné druhy zeleniny, na pečivo či suchary.
  • Do pomazánky zkuste pro obměnu přidat celer, pórek nebo jarní cibulku.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva Fotografie: Jana F.
Hodnocení: 
Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno

Nejnovější příspěvky v diskuzi

Zatím žádné komentáře.

Nahoru