Jak uvařit čočkovou polévku | recept
Recept na čočkovou polévku. Čočkovou polévku mají rádi malí i velcí. Čočková polévka je ale oblíbená i hospodyňkami – je uvařená brzy, suroviny na její přípravu jsou levné, a protože je čočková polévka sytá i výživná, docela postačí jako menší samostatné jídlo. Nabízíme recept na čočkovou polévku a dále i tipy na další varianty čočkové polévky – sladkokyselou čočkovou polévku, jak se vaří na Moravě, a odlehčenou čočkovou polévku s ovesnými vločkami.
Co je potřeba
- Čočka
- Kořenová zelenina
- Máslo
- Hladká mouka nebo ovesné vločky
- Koření podle zvyku
Je zajímavé, že i když mají mnohé děti „problémy“ s příjmem luštěninových pokrmů, polévky z nich mají naopak ve velké oblibě. A čočková mezi nimi hraje prim. Tak proč jim nutit třeba čočku na kyselo, která jim nejede, když si svou potřebnou dávku luštěnin snědí s velkou chutí v polévkách? Čočková polévka je dobrým tipem i pro hospodyňky, které nemají moc času, ale chtějí svým blízkým podávat domácí a zdravé pokrmy.
Čočka na rozdíl od jiných luštěnin potřebuje k uvaření jen 20 minut. A není třeba ji předem máčet. Jen ji musíme před vařením přebrat. V čočce jsou jednak různé obilky, ale občas se tak vyskytne i kámen. Přebrat čočku netrvá dlouho a když do práce zapojíme i podle starých tradic i děti, je půl balíčku čočky za pět minut přebráno. A to je právě množství, které potřebujeme na hrnec čočkové polévky pro čtyřčlennou rodinu.
Na čočkovou polévku budeme kromě 250 gramů čočky potřebovat trochu kořenové zeleniny, menší cibuli nebo kousek pórku, máslo nebo rostlinné máslo, hladkou mouku, česnek, mletý černý pepř a majoránku. Jestliže chceme čočkovou polévku podávat jako malé samostatné jídlo (třeba k obědu s buchtami či vdolky, případně s pečivem k večeři), můžeme do ní přidat trochu uzeniny: dobrý párek, klobásu nebo i salám.
Přebranou čočku dáme vařit do litru vody. Mezitím očistíme kořenovou zeleninu – střední mrkev, malou petržel a malý kousek celeru. Oloupeme a nakrájíme nadrobno cibuli nebo pórek. Zeleninu buď nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme – záleží na oblibě zeleniny v polévce (když do ní někdo nerad kouše, nastrouháme ji – polévka dostane chuť a stolování bude bez připomínek). Zeleninu orestujeme na dvou lžicích másla.
Když nemáme v zásobách předem připravenou jíšku, můžeme si trochu usnadnit práce a ušetřit nádobí. Mírně orestovanou zeleninu zasypeme dvěma lžícemi hladké mouky a za stálého míchání smažíme, až má moukou obalená zelenina zlatavou barvu. Vařící se čočka už je poloměkká. Přisypeme k ní orestovanou zeleninu s moukou, promícháme, přidáme ještě asi půl litru vody a zvolna provážíme.
Jestli chceme do čočkové polévky přidat uzeninu, oloupeme ji, nakrájíme na menší kousky a na malém množství tuku ji opečeme. I s vypečeným tukem ji vložíme do polévky a dále prováříme. Oloupeme tři stroužky česneku a prolisujeme je do polévky. Nebo přidáme dvě čajové lžičky sušeného česneku. Zkusíme, zda je čočka už měkká. Jestli ano, čočkovou polévku osolíme. Na závěr přidáme špetku mletého pepře a majoránku. Kdo má libeček, přidá s majoránkou také tuto bylinku. A můžeme prostírat.
Jiná varianta čočkové polévky: Spíše na Moravě než v Čechách je zvykem připravovat čočkovou polévku mírně nakyslou. V tom případě je postup stejný, jen se zároveň se zeleninou do polévky přidá jeden bobkový list a pár kuliček nového koření. Sladkokyselá čočková polévka se nekoření česnekem a majoránkou, ale dochucuje octem a špetkou cukru. Někde se v poločase varu přidávají oloupané na kostky nakrájené syrové brambory.
Čočkovou polévku můžeme připravit i v odlehčené variantě: Dáme vařit čočku, nakrájíme zeleninu, a když je čočka napůl měkká, nasypeme k ní zeleninu bez restování. Zároveň přidáme dvě hrsti ovesných vloček. Doplníme vodu a vaříme, až je čočka měkká. Pak dochutíme solí, česnekem, majoránkou a libečkem a za závěr do polévky přidáme lžíci dobrého másla. Rozvařené vločky polévku zahustí, takže jíšku už nedáváme.
V přípravě menšího množství čočkové polévky můžeme použít zbytek dušené čočky (případně i čočky na kyselo). V půl litru vody rozvaříme polévkovou kostku, přidáme zbylou čočku, provaříme a dochutíme. v případě plynového sporáku je polévka hotova za sedm minut.
Diskuze k článku