Jak uvařit čočkovou polévku | recept
Recept na čočkovou polévku. Čočkovou polévku mají rádi malí i velcí. Čočková polévka je ale oblíbená i hospodyňkami – je uvařená brzy, suroviny na její přípravu jsou levné, a protože je čočková polévka sytá i výživná, docela postačí jako menší samostatné jídlo. Nabízíme recept na čočkovou polévku a dále i tipy na další varianty čočkové polévky – sladkokyselou čočkovou polévku, jak se vaří na Moravě, a odlehčenou čočkovou polévku s ovesnými vločkami.
Co je potřeba
- Čočka
- Kořenová zelenina
- Máslo
- Hladká mouka nebo ovesné vločky
- Koření podle zvyku
Krok 1
Je zajímavé, že i když mají mnohé děti „problémy“ s příjmem luštěninových pokrmů, polévky z nich mají naopak ve velké oblibě. A čočková mezi nimi hraje prim. Tak proč jim nutit třeba čočku na kyselo, která jim nejede, když si svou potřebnou dávku luštěnin snědí s velkou chutí v polévkách? Čočková polévka je dobrým tipem i pro hospodyňky, které nemají moc času, ale chtějí svým blízkým podávat domácí a zdravé pokrmy.
Krok 2
Čočka na rozdíl od jiných luštěnin potřebuje k uvaření jen 20 minut. A není třeba ji předem máčet. Jen ji musíme před vařením přebrat. V čočce jsou jednak různé obilky, ale občas se tak vyskytne i kámen. Přebrat čočku netrvá dlouho a když do práce zapojíme i podle starých tradic i děti, je půl balíčku čočky za pět minut přebráno. A to je právě množství, které potřebujeme na hrnec čočkové polévky pro čtyřčlennou rodinu.
Krok 3
Na čočkovou polévku budeme kromě 250 gramů čočky potřebovat trochu kořenové zeleniny, menší cibuli nebo kousek pórku, máslo nebo rostlinné máslo, hladkou mouku, česnek, mletý černý pepř a majoránku. Jestliže chceme čočkovou polévku podávat jako malé samostatné jídlo (třeba k obědu s buchtami či vdolky, případně s pečivem k večeři), můžeme do ní přidat trochu uzeniny: dobrý párek, klobásu nebo i salám.
Krok 4
Přebranou čočku dáme vařit do litru vody. Mezitím očistíme kořenovou zeleninu – střední mrkev, malou petržel a malý kousek celeru. Oloupeme a nakrájíme nadrobno cibuli nebo pórek. Zeleninu buď nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme – záleží na oblibě zeleniny v polévce (když do ní někdo nerad kouše, nastrouháme ji – polévka dostane chuť a stolování bude bez připomínek). Zeleninu orestujeme na dvou lžicích másla.
Krok 5
Když nemáme v zásobách předem připravenou jíšku, můžeme si trochu usnadnit práce a ušetřit nádobí. Mírně orestovanou zeleninu zasypeme dvěma lžícemi hladké mouky a za stálého míchání smažíme, až má moukou obalená zelenina zlatavou barvu. Vařící se čočka už je poloměkká. Přisypeme k ní orestovanou zeleninu s moukou, promícháme, přidáme ještě asi půl litru vody a zvolna provážíme.
Krok 6
Jestli chceme do čočkové polévky přidat uzeninu, oloupeme ji, nakrájíme na menší kousky a na malém množství tuku ji opečeme. I s vypečeným tukem ji vložíme do polévky a dále prováříme. Oloupeme tři stroužky česneku a prolisujeme je do polévky. Nebo přidáme dvě čajové lžičky sušeného česneku. Zkusíme, zda je čočka už měkká. Jestli ano, čočkovou polévku osolíme. Na závěr přidáme špetku mletého pepře a majoránku. Kdo má libeček, přidá s majoránkou také tuto bylinku. A můžeme prostírat.
Krok 7
Jiná varianta čočkové polévky: Spíše na Moravě než v Čechách je zvykem připravovat čočkovou polévku mírně nakyslou. V tom případě je postup stejný, jen se zároveň se zeleninou do polévky přidá jeden bobkový list a pár kuliček nového koření. Sladkokyselá čočková polévka se nekoření česnekem a majoránkou, ale dochucuje octem a špetkou cukru. Někde se v poločase varu přidávají oloupané na kostky nakrájené syrové brambory.
Krok 8
Čočkovou polévku můžeme připravit i v odlehčené variantě: Dáme vařit čočku, nakrájíme zeleninu, a když je čočka napůl měkká, nasypeme k ní zeleninu bez restování. Zároveň přidáme dvě hrsti ovesných vloček. Doplníme vodu a vaříme, až je čočka měkká. Pak dochutíme solí, česnekem, majoránkou a libečkem a za závěr do polévky přidáme lžíci dobrého másla. Rozvařené vločky polévku zahustí, takže jíšku už nedáváme.
Krok 9
V přípravě menšího množství čočkové polévky můžeme použít zbytek dušené čočky (případně i čočky na kyselo). V půl litru vody rozvaříme polévkovou kostku, přidáme zbylou čočku, provaříme a dochutíme. v případě plynového sporáku je polévka hotova za sedm minut.