Jak připravit zdravé a lehké jednohubky | recepty
Zdravé a lehké jednohubky | recept. Silvestrovské nebo jiné slavnostní pohoštění nemusí být plné uzenin a tučné majonézy. Skvělé jednohubky vyrobíte i ze zeleniny nebo různých druhů sýra. V následujícím článku naleznete několik tipů na zdravé a lehké jednohubky, jejichž příprava je velmi jednoduchá a vyžaduje pouze několik ingrediencí.
Co je potřeba
Co je potřeba na sýrové jednohubky:
- Celozrnné nebo jiné vhodné pečivo (skvělé jsou doma upečené rohlíky ze špaldové mouky)
- Sýr vhodný k zapékání (použijte sýr podle Vaší chuti nebo podle tučnosti) – např. nivu, hermelín, mozzarellu, goudu, ale klidně i kozí či ovčí sýr
- Švestkové čatní nebo pikantní džem
- Trocha másla
- Pečicí papír
Na okurkové jednohubky s mrkvovou pomazánkou budeme potřebovat:
- Salátovou okurku
- 2 středně velké mrkve
- 1 malou cibuli
- 120 g měkkého tvarohu ve vaničce
- Sůl, pepř
- 1 lžíci kvalitní majonézy – není potřeba
Krok 1
Sýrové jednohubky
Sýrové jednohubky budete mít (mimo času určeného pro zapékání) hotovy raz dva. Špaldové či celozrnné rohlíky nakrájíme na plátky, každý lehce potřeme máslem a poklademe nakrájeným či nastrouhaným sýrem.
Krok 2
Jednohubky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a asi 10 minut je zapečeme v předem vyhřáté troubě, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec je stačí již jen dozdobit lžičkou švestkového čatní či džemu a zapíchat do nich párátka či napichovátka.
Krok 3
Okurkové jednohubky s mrkvovou pomazánkou
Mrkvovou pomazánku připravíme následujícím způsobem: mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme či rozmixujeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vše smícháme s měkkým tvarohem, případně i majonézou a dochutíme solí a pepřem. Pomazánku necháme vychladit v lednici.
Krok 4
Salátovou okurku mezitím nakrájíme na plátky a posléze je potřeme vychlazenou pomazánkou.
- Mezi pikantnější druhy džemů patří např. brusinkový, rybízový, malinový apod.
- Mrkvovou pomazánku je možné namazat také na jiné druhy zeleniny, na pečivo či suchary.
- Do pomazánky zkuste pro obměnu přidat celer, pórek nebo jarní cibulku.