Jak připravit zdravé banánovo-ovesné vafle | recept
Zdravé banánovo-ovesné vafle | recept. Čerstvé domácí vafle mohou představovat velmi zdravou a chutnou sladkou snídani. Pokud se však rozhodnete koupit si je v obchodě, snídaně již bohužel tak zdravá nebude. Kupované vafle v mnoha případech obsahují spoustu bílého cukru a palmového tuku a některé i stabilizátory, což může vypovídat o jejich čerstvosti. Navíc jsou vyrobené z bílé pšeničné mouky, která našemu organismu žádné zdraví prospěšné látky nedodává, spíše bere. Zkuste si proto připravit čerstvé a zdravé vafle podle našeho receptu. V následujícím článku naleznete jednoduchý postup pro přípravu banánovo-ovesných vaflí. Vafle jsou navíc zcela bez přidaného cukru.
Co je potřeba
Co je potřeba na 12 ks vaflí:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 1 zralý banán
- 1 lžička prášku do pečiva (nejlépe z vinného kamene)
- 2 vejce
- špetka skořice
- kousek másla na vymazání vaflovače
Banán dodá vaflím vláčnost a sladkou chuť, navíc obsahuje spoustu vitamínů (např. vitamíny skupiny B, vitamíny A, C a E) a minerálů (např. hořčík, vápník, zinek, fosfor a velké množství draslíku).
Ovesné vločky jsou lehce stravitelné, mají vysoký obsah vlákniny a nalezneme v nich také vitamíny skupiny B a vitamín E, z minerálů pak zejména vápník, draslík a železo. Přispívají k udržení stabilní hladiny cukru v krvi a pomáhají regulovat cholesterol.
Hotové vafle podáváme pomazané marmeládou a tvarohem, domácí nutelou nebo třeba hložinkovou medoládou (Postup pro její výrobu naleznete zde: Jak zpracovat hložinky | recepty) a sypané vlašskými nebo jinými ořechy.
Tipy
Pokud musíte dodržovat bezlepkovou dietu, nezoufejte, v obchodech se zdravou výživou a na internetu se dají sehnat bezlepkové ovesné vločky, které jsou vyrobené z prastaré nepřešlechtěné anglické odrůdy ovsa, která je přirozeně bezlepková.
Diskuze k článku