Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit záparu do těsta na pečivo | recept

Jak připravit záparu do těsta na pečivo | recept

Jak připravit záparu do těsta na pečivo | recept. Zápara – kaše ze spařených či krátce povařených a nabobtnalých semínek obilovin, šrotu a mouky – se používá k přípravě zdravější varianty kynutého pečiva – zejména chleba (ale i housek, bulek, rohlíků a jiného pečiva). Díky zápaře je pečivo výživově hodnotnější a navíc vydrží déle vláčné. Jak záparu do pečiva připravit, se dočtete na následujících řádcích.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Příprava těsta se záparou je sice časově náročnější, odměnou vám však bude pečivo s vyšším obsahem vlákniny a mnoha cenných látek. Díky zápaře těsto lépe kyne, získá tmavší barvu a také vydrží déle čerstvé.

 

Jak připravit záparu do těsta na pečivo | recept
2

Pro výrobu zápary lze využít nejrůznější druhy obilovin a pseudoobilovin – hodí se např. pšeničný či ječný šrot, pohanková lámanka či kroupy, ovesné či žitné vločky, äle i slunečnicová, lněná, sezamová či dýňová semínka, apod. Dále se do kaše může přidat část množství mouky – asi 20 % (např. grahamová, celozrnná pšeničná), nezbytností je pak vroucí voda. Množství vody je nutné zvolit individuálně podle použitých semínek (každý druh do sebe natáhne jiné množství vody – ta se pak postupně uvolňuje do pečiva a činí ho delší dobu vláčným).

 

Základní množství na jeden bochník chleba by mohlo být zhruba 70 –100 g směsi různých semínek, vloček či šrotu a 100 – 150 ml vroucí vody.

 

Jak připravit záparu do těsta na pečivo | recept
3

Záparu je třeba připravit v dostatečném časovém předstihu před pečením – nic nezkazíte, pokud semínka a vločky zalijete vroucí vodou již 3 hodiny před přípravou těsta.

 

Jak připravit záparu do těsta na pečivo | recept
4

K přípravě zdravějšího domácího pečiva lze využít kvásek z mouky, kterou jste zvolilli pro pečení konkrétního druhu pečiva – např. pokud pečete žitný chléb, použijete kvásek ze žitné mouky. Použít však můžete i klasické čerstvé droždí, zejména pokud nemáte dostatek času na pečení kváskového chleba.

 

Jak připravit záparu do těsta na pečivo | recept
5

Dále už postupujeme jako obvykle při pečení domácího pečiva – smícháme mouku, rozkvas, vlažnou vodu, záparu, sůl, kmín či jiné koření, bylinky a případně i jiné ingredience. Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout pod utěrkou podle potřeby. Vhodné je umístit jej do olejem vytřené mísy či do moukou vysypané ošatky.

 

Jak připravit záparu do těsta na pečivo | recept
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na řezy Opilý František | recept
Jak na řezy Opilý František | recept
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.