Jak připravit vepřovou plec na kmíně – recept
Koupila vaše drahá polovička kus vepřového masa a vy vůbec nevíte, co s ním zase uděláte? Anebo jste jej v obchodě vybrali s tím, že najdete lehký a rychlý recept, který bude chutný a vše, co bude k přípravě potřeba, budete mít doma? Maso připravené na kmíně je chutné, lze jej podávat s rýží i bramborem, záleží na tom, jak moc maso podlijete.
Co je potřeba
K přípravě vepřového masa na kmíně budete potřebovat skutečně jen pár surovin:
- Vepřová plec nebo krkovička
- Drcený kmín (můžete namlít kmín celý)
- Sůl
- Cibule
- Olej nebo sádlo
- Sůl
- Kdo chce, může přidat bujon
Postup
Nejdříve si očistíme větší cibuli a nakrájíme ji na drobné kostky. Maso omyjeme a očistíme od přebytku tuku příp. blan a jiných drobností. Osušíme a osolíme ze všech stran. Nakonec ze všech stran posypeme mletým kmínem.
Na plotnu postavíme hrnec, který můžeme posléze i s masem vložit do trouby. Do hrnce dáme asi 2 cm kus sádla, anebo nalijeme olej. Jakmile se rozehřeje, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme maso a postupně jej otáčíme, aby se ze všech stran hezky zatáhlo a neunikala z něj při pečení šťáva.
Jakmile je maso ze všech stran osmahlé (zatažené), podlijeme asi 0,5 l vody, do které můžeme přidat bujon nebo špetku soli. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme půl hodiny a poté stáhneme na 180 °C a pečeme do úplného změknutí masa. Průběžně poléváme šťávou.
Po upečení je možné maso vyndat a šťávu zahustit. V takovém případě použijeme trochu vody s hl. mouky nebo bramborový škrob, např. Solamil. Na plotně necháme chvíli povařit, aby se vytratila moučná chuť. Podáváme s bramborem, rýží nebo těstovinami.
Diskuze k článku