Jak udělat vepřové krupeto | recept
Jak udělat vepřové krupeto | recept. Přináším vám recept na výtečný pokrm z ječných krup. Kroupy v šouletu, kroupy v jelitech, kroupy v polévce z uzeného masa. Ale což takhle krupeto? Krupeto s vepřovým masem je velice chutné, jednoduché na přípravu. A rovněž levné, co se týká použitých surovin. Krupeto podle našeho receptu obsahuje jednu složku, která není při úpravě krup obvyklá a posune pokrm minimálně o jeden level výš. Která to je složka, a jak vepřové krupeto připravit? Čtěte dál.
Co je potřeba
400 – 500 g vepřové plece bez kosti
2 velké nebo 3 střední cibule
400 až 500 g suchých ječných krup (číslo 7 až 10)
50 g oleje
45 – 50 g sójové omáčky
sůl, mletý černý pepř
Všimněme si jednoho trochu úsměvného jevu: Když se řekne „kroupy“, zní to tak nějak obyčejně, nezajímavě, fádně. Ale když se řekne „ječné kroupy“, hned to evokuje představu zdravé výživy, zní to tak nějak „celozrnně“. Proto by našemu receptu na krupeto možná víc seděl „trendy kabátek“: vepřové s ječnými kroupami a sójovou omáčkou.
Tím je ta pro kroupy trochu neobvyklá ingredience prozrazena: krupetu tentokrát dodá chuť sójová omáčka. Na čtyři porce budeme potřebovat asi 400 až 500 gramů vepřové plece, dvě velké cibule, půl kilogramu suchých ječných krup (na velikosti nezáleží, všechny se navaří na trojnásobek váhy), olej, sójovou omáčku, sůl a mletý černý pepř.
Vepřovou plec opláchneme, otřeme suchou utěrkou a nakrájíme na malé kousky. Dvě velké (nebo tři menší) cibule oloupeme, opláchneme, nakrájíme nadrobno a dáme smažit na přibližně 50 gramů (půl deci) rostlinného oleje. Když zesklovatí, přidáme kousky masa a opékáme, až se maso „zatáhne“. Pak zalijeme sójovou omáčkou (asi 45 – 50 gramů, nebo šest lžic – všechny kousky masa musejí být pokapané).
Ještě chvíli restujeme, pak podlijeme vodou, přiklopíme, stáhneme teplotu a dusíme do poloměkka. Zároveň s přípravou masa dáme vařit dobře oprané kroupy. Zalijeme je minimálně trojnásobkem vody. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu, počkáme, až přestanou pěnit, pak přiklopíme. A volně vaříme také do poloměkka. Časově se to bude krýt s masem. Kroupy scedíme (odvar uchováme) a smícháme s napůl udušeným masem.
Maso s kroupami osolíme, okořeníme mletým pepřem. Jestliže se při dušení masa odpařila většina šťávy, doplníme do směsi masa a krup odložený krupný odvar. Maso a kroupy se budou dál připravovat společně a poloměkké kroupy ještě potřebují tekutinu ke změknutí. Mělo by ji být těsně pod povrch směsi. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby péct při teplotě 200 °C.
Asi po 20 minutách pokrm zkontrolujeme. Maso by mělo mít hnědavě červenou barvu a mělo by už být „jako dort“. Kroupy budou měkké. Odkryjeme, zvýšíme teplotu a ještě asi deset minut zprudka zapékáme. Než se krupeto zapeče, můžeme připravit salát – například z kysaného zelí, protože kyselé zelí a kroupy jako by se pro sebe narodily.
Tipy
- Když pro spolustolovníky připravíme asi dvě hodiny po konzumaci krupeta nějakou venkovní aktivu, bude vše v pořádku.
- Podobně jako rizoto můžeme i krupeto posypat strouhaným sýrem.
Varování
Výraz "krupeto", někde také "krupoto" vznikl zřejmě jako ohlas italského risotta.
Diskuze k článku