Co je potřeba

  • 500 g vepřové kýty
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
  • 2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
  • Sůl, pepř, mletá paprika, sušené bylinky (např. majoránka, tymián, rozmarýn či estragon)
  • 2 lžíce hladké špaldové mouky
  • Voda na podlití
1

Hořčice se vyrábí z rozemletých hořčičných semen (bílých, hnědých či černých), vody, octa, cukru, soli a případně dalších ingrediencí. Není to jen obyčejné dochucovadlo, které si dáte k opečenému párku. Má totiž blahodárné účinky na trávení a tvorbu trávicích šťáv, je proto velmi vhodné podávat ji k masitým či těžkým pokrmům.

Hořčičná semínka také obsahují řadu cenných látek. Jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, esenciálních olejů, vitamínů (např. vitamíny skupiny B, vitamín E) a minerálů (vápník, mangan, měď, železo, zinek, selen a mnoho dalších). Hořčice mimo jiné bojuje proti zácpě, tlumí záněty, odstraňuje kašel, pomáhá rozpouštět hleny a hojit krk a dutinu ústní.

Ke kýtě můžete přidat obyčejnou plnotučnou hořčici. Jestliže však chcete dosáhnout netradiční a pikantnější chuti, zvolte hořčici dijonskou či anglickou.

2

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Následně v hrnci rozpustíme sádlo nebo rozpálíme rostlinný olej a cibuli osmažíme do měkka.

3

Přidáme vepřovou kýtu nakrájenou na větší kousky, které opečeme ze všech stran do zlatova.

4

Poté maso ochutíme solí, pepřem, paprikou, sušenými bylinkami a zaprášíme moukou. Za stálého míchání vše 3 minuty podusíme a potom přilijeme tolik vody, aby byly všechny kousky masa potopené.

5

Maso dusíme pod pokličkou do měkka. Nakonec kýtu na hořčici dochutíme. Podáváme ji s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo rýží.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)