Jak připravit vepřovou kýtu na hořčici | recept
Vepřová kýta na hořčici | recept. Pokud si nevíte rady, co uvařit k večeři či obědu z vepřového masa, vyzkoušejte náš recept na kýtu na hořčici. Příprava je velmi jednoduchá a budete potřebovat pouze pár ingrediencí. S postupem, jak připravit vepřovou kýtu na hořčici, Vás seznámí následující řádky.
Co je potřeba
- 500 g vepřové kýty
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
- 2 lžíce plnotučné nebo dijonské hořčice
- Sůl, pepř, mletá paprika, sušené bylinky (např. majoránka, tymián, rozmarýn či estragon)
- 2 lžíce hladké špaldové mouky
- Voda na podlití
Krok 1
Hořčice se vyrábí z rozemletých hořčičných semen (bílých, hnědých či černých), vody, octa, cukru, soli a případně dalších ingrediencí. Není to jen obyčejné dochucovadlo, které si dáte k opečenému párku. Má totiž blahodárné účinky na trávení a tvorbu trávicích šťáv, je proto velmi vhodné podávat ji k masitým či těžkým pokrmům.
Hořčičná semínka také obsahují řadu cenných látek. Jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, esenciálních olejů, vitamínů (např. vitamíny skupiny B, vitamín E) a minerálů (vápník, mangan, měď, železo, zinek, selen a mnoho dalších). Hořčice mimo jiné bojuje proti zácpě, tlumí záněty, odstraňuje kašel, pomáhá rozpouštět hleny a hojit krk a dutinu ústní.
Ke kýtě můžete přidat obyčejnou plnotučnou hořčici. Jestliže však chcete dosáhnout netradiční a pikantnější chuti, zvolte hořčici dijonskou či anglickou.
Krok 2
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Následně v hrnci rozpustíme sádlo nebo rozpálíme rostlinný olej a cibuli osmažíme do měkka.
Krok 3
Přidáme vepřovou kýtu nakrájenou na větší kousky, které opečeme ze všech stran do zlatova.
Krok 4
Poté maso ochutíme solí, pepřem, hořčicí, paprikou, sušenými bylinkami a zaprášíme moukou. Za stálého míchání vše 3 minuty podusíme a potom přilijeme tolik vody, aby byly všechny kousky masa potopené.
Krok 5
Maso dusíme pod pokličkou do měkka. Nakonec kýtu na hořčici dochutíme. Podáváme ji s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo rýží.