Jak připravit vegetariánský pita chléb s „trhaným masem“
Trhané maso je v současné době velmi oblíbeným pokrmem. Dá se využít k naplnění hamburgerů, tortill, sendvičů, masových koláčů, apod. V následujícím článku se dozvíte, jak tento pokrm připravit zdravěji, ve vegetariánské verzi. Poslouží nám k tomu dužina ovoce jackfruit (neboli česky žakie), což je plod tropického stromu chlebovníku různolistého (Artocarpus heterophyllus). Na struktuře „trhaného masa“ z jackfruitu ani na jeho chuti zaručeně nepoznáte, že se o maso nejedná.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 200 g dužiny jackfruitu
- sůl, pepř, mletá paprika
- 4 pita chleby
- čerstvá zelenina k podávání (např. listový salát, salátová okurka, rajče a cibule)
Na domácí barbecue (BBQ) omáčku budeme potřebovat:
- 1 hrnek rajčatového pyré
- 1 lžíci agávového sirupu či medu
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1 lžíci jablečného octa
- 1 – 2 lžičky chilli koření
- 1/2 lžičky mleté papriky (sladké či uzené)
- 1 lžičku sušeného česneku (případně 1 prolisovaný stroužek čerstvého česneku)
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 1 lžičku soli
Tipy
Nemusíte shánět celý plod jackfruitu, na internetu je k sehnání vakuovaná nebo sterilizovaná dužina ve slaném nálevu.
Pro zjednodušení můžete použít 1 hrnek kvalitní kupované BBQ omáčky.
„Trhaným masem“ lze (jak již bylo zmíněno v úvodu článku) naplnit také tortilly, hamburgerové bulky, tacos, sendviče, apod.
Diskuze k článku