Jak připravit vegetariánský pita chléb s „trhaným masem“
Trhané maso je v současné době velmi oblíbeným pokrmem. Dá se využít k naplnění hamburgerů, tortill, sendvičů, masových koláčů, apod. V následujícím článku se dozvíte, jak tento pokrm připravit zdravěji, ve vegetariánské verzi. Poslouží nám k tomu dužina ovoce jackfruit (neboli česky žakie), což je plod tropického stromu chlebovníku různolistého (Artocarpus heterophyllus). Na struktuře „trhaného masa“ z jackfruitu ani na jeho chuti zaručeně nepoznáte, že se o maso nejedná.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 200 g dužiny jackfruitu
- sůl, pepř, mletá paprika
- 4 pita chleby
- čerstvá zelenina k podávání (např. listový salát, salátová okurka, rajče a cibule)
Na domácí barbecue (BBQ) omáčku budeme potřebovat:
- 1 hrnek rajčatového pyré
- 1 lžíci agávového sirupu či medu
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1 lžíci jablečného octa
- 1 – 2 lžičky chilli koření
- 1/2 lžičky mleté papriky (sladké či uzené)
- 1 lžičku sušeného česneku (případně 1 prolisovaný stroužek čerstvého česneku)
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 1 lžičku soli
Krok 1
Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno. Jackfruit scedíme a propláchneme vodou (případně pouze vyjmeme dužinu z fólie). Poté dužinu natrháme na menší kousky.
Krok 2
Na olivovém oleji osmažíme cibuli, posléze přidáme natrhaný jackfruit a krátce jej orestujeme.
Krok 3
Následně „trhané maso“ ochutíme solí a kořením a smícháme jej s barbecue omáčkou, kterou připravíme důkladným rozmícháním všech uvedených ingrediencí. Směs krátce prohřejeme.
Krok 4
Pita chléb podélně rozkrojíme a naplníme jej připraveným „trhaným masem“, které poklademe pokrájenou čerstvou zeleninou. Klidně přidejte i trochu kvalitní majonézy nebo chilli omáčky dle chuti.
Vegetariánský pita chléb s „trhaným masem“ podáváme samotný, případně se zeleninovým či zelným salátem.
Nemusíte shánět celý plod jackfruitu, na internetu je k sehnání vakuovaná nebo sterilizovaná dužina ve slaném nálevu.
Pro zjednodušení můžete použít 1 hrnek kvalitní kupované BBQ omáčky.
„Trhaným masem“ lze (jak již bylo zmíněno v úvodu článku) naplnit také tortilly, hamburgerové bulky, tacos, sendviče, apod.