Jak připravit trnkový a ostružinový gin | recepty
Oba recepty jsou původem z Anglie. Trnkový gin je oblíbeným pitím zimních večerů. Je lahodný, vyniká jemnou chutí a nádhernou rubínovou barvou. Trnky se musejí v alkoholu macerovat nejméně tři měsíce, proto chcete-li mít netradiční vánoční dárek pro přátele, je nejvyšší čas vyrazit do přírody na sběr modrých plodů. Druhý recept na ostružinový gin je obdobou prvního, místo trnek použijeme ostružiny a k rozležení stačí jen jeden měsíc. Nápoj má výraznou vůni a chuť ostružin. Ostružiny v lesích ještě jsou a je jich dost, takže ten, kdo má rád netradiční nápoj a chuť experimentovat, s chutí do lesa!
Co je potřeba
Trnkový gin
- 500 g trnek
- 450 g krystalového cukru
- 750 ml ginu
- malá hrst neloupaných mandlí (lze vynechat)
Ostružinový gin
- 900 g ostružin
- 450 g krystalového cukru
- 400 ml ginu
Po uplynutí tříměsíční doby obsah láhve přecedíme. Trnky a mandle nevyhazujeme, použít se dají do různých pohárů. Likér plníme do dekorativních lahví. Podáváme jej vychlazený. Až na Vánoce ochutnáte, uvidíte, že budete nadšeni a vyrazíte do přírody sesbírat trnky, co zbyly na keřích, abyste si udělali další várku, stejně jako já loni :)
Tipy
Trnky na nápoj i ostružiny trhejte z několika keřů. Plody na každém keři chutnají trochu jinak ─ vyzkoušejte.
Varování
Ostružiny i trnky mají nepříjemné trny, trhejte opatrně. Alkohol konzumujte umírněně :)
Diskuze k článku