Jak připravit tradiční žemlovku | recept
Jak připravit tradiční žemlovku | recept. Žemlovku si asi většina z nás pamatuje jako nepříliš povedený a rozblemcaný produkt školních jídelen, který pravidelně končil v koši na odpadky. Naštěstí už naše (pra)pra babičky znaly povedený recept na krásně křupavou a jen trošičku rozmáčenou žemlovku, na kterou se vám budou sbíhat sliny už při pečení.
Co je potřeba
1 bílá bageta
125 g másla
400 g nakyslých jablek
250 ml smetany ke šlehání
250 ml polotučného mléka
6 lžic hnědého cukru
3 vejce
2 lžíce rozinek
1 lžička mleté skořice
1 lžička citrónové kůry
1 špetka soli
Troubu předehřejeme na 220 °C. Vhodnou hlubokou formu vymažeme máslem. Rozinky přelijeme v šálku horkou vodou (nebo rumem) a bagetu nakrájíme na plátky. Nakrájenou bagetu vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem. V kastrůlku rozehřejeme 60 g másla a 3 lžíce cukru.
Touto směsí potřeme připravenou bagetu – dáme si záležet, protože díky téhle fintě zůstane žemlovka krásně křupavá a zapečeme v rozpálené troubě asi 6 minut.
Mezitím omyjeme jablka, oloupeme je a nakrájíme na tenké plátky. Mléko, smetanu a vejce rozmícháme ve vysokém hrnku a přidáme skořici, citrónovou kůru, sůl a zbylý cukr.
Upečené bagetové toasty vyjmeme z trouby a narovnáme je do pekáčku. Jednu vrstvu toastů, jednu vrstvu jablek, a znovu vrstvu toastů – opakujeme podle velikosti pekáčku. Snažíme se, aby nebyly mezi položenými kusy příliš velké mezery. Můžeme si pomoci i nakrájenými kousky toastů, kterými mezery utěsníme.
Takto připravenou žemlovku zalijeme připraveným mlékem a smetanou a posypeme rozinkami. Dáme zapéct do trouby na 30 až 40 minut – kontrolujeme pomocí špejle.
Hotovou žemlovku ihned podáváme jako hlavní jídlo, i když může sloužit i jako netradiční zákusek. Ale velmi dobrá je i studená.
Tipy
Bagetu můžete nahradit vekou nebo 4 starými rohlíky.
Diskuze k článku