Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit rýžový salát s tuňákem a zeleninou | recept

24. Duben 2018
Jak připravit rýžový salát s tuňákem a zeleninou | recept

Rýžový salát s tuňákem a zeleninou | recept. Rýže je oblíbená v dietní kuchyni, je lehce stravitelná, neobsahuje cholesterol a je přirozeně bezlepková. Rýže je vhodná k přípravě příloh, samostatných slaných i sladkých jídel a salátů. Saláty z ní mají nekonečně mnoho variací, přidává se nejenom zelenina, ale i ovoce, různé druhy masa, ryb, houby. Rýži můžeme před přidáním do salátu i obarvit – kurkumou, červenou řepou. Následující recept je vhodný jako lehká večeře nebo svačina.

Co je potřeba

  • 200 g rýže
  • 100 g tuňáka
  • 100 g hrášku s mrkví ve slaném nálevu
  • 50 g cherry rajčat
  • polovina malé červené cibule
  • mletý pepř
  • sůl
  • vinný bílý ocet
  • olivový olej
  • směs listových salátů podle uvážení
1

Přebranou rýži proplachujte pod tekoucí vodou tak dlouho, dokud nebude protékající voda čistá. Pak rýži zalijte studenou vodou a uvařte doměkka. Na 1 díl rýže se doporučuje 1,5 dílu vody. Měkkou rýži zceďte, vmíchejte lžíci oleje a nechte vychladnout. Na salát je nejlepší dlouhozrnná rýže, doporučuji odrůdu Basmati.

2

Připravte si zeleninu: žlutou nebo oranžovou papriku, cherry rajčata, červenou cibuli, směs salátových listů a sterilovaný hrášek s kukuřicí. Zelenina je hodně barevná proto, aby výsledný salát lahodil oku. Naštěstí se dnes již běžně dostanou koupit různé druhy salátů s odlišnou barvou i tvarem listů. Novinka jsou červeně zbarvené listy řepy a listy baby špenátu s příjemnou oříškovou chutí. Malé lístky nemusíte trhat, nechte je vcelku. Listy z celých salátových hlávek rukou natrhejte na menší části. Rajčátka překrojte na polovinu, papriku na proužky a cibuli na kroužky. Hrášek s mrkví doporučuji sterilovaný.

3

Tuňáka v konzervě vyberte ve vlastní šťávě s kusy ryby, vyhněte se nákupu tuňákové drti. Můžete koupit i tuňáka v oleji a olej slít. 

4

V misce vyšlehejte vidličkou nebo metličkou olivový nebo jiný rostlinný olej s bílým vinným octem, čerstvě mletým pepřem a solí. Jak olej, tak ocet může být ochucený oblíbeným kořením, případně přidejte bylinky dle osobních preferencí. Já nejraději používám olivový olej s bazalkou a chilli. Smíchejte rýži se zeleninou a zálivkou. Na talíř upravte ochucenou rýži, obložte několika salátovými listy a posypte kousky rybího masa. Podávejte vychlazené.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.