Jak připravit rýžový salát s tuňákem a zeleninou | recept
Rýžový salát s tuňákem a zeleninou | recept. Rýže je oblíbená v dietní kuchyni, je lehce stravitelná, neobsahuje cholesterol a je přirozeně bezlepková. Rýže je vhodná k přípravě příloh, samostatných slaných i sladkých jídel a salátů. Saláty z ní mají nekonečně mnoho variací, přidává se nejenom zelenina, ale i ovoce, různé druhy masa, ryb, houby. Rýži můžeme před přidáním do salátu i obarvit – kurkumou, červenou řepou. Následující recept je vhodný jako lehká večeře nebo svačina.
Co je potřeba
- 200 g rýže
- 100 g tuňáka
- 100 g hrášku s mrkví ve slaném nálevu
- 50 g cherry rajčat
- polovina malé červené cibule
- mletý pepř
- sůl
- vinný bílý ocet
- olivový olej
- směs listových salátů podle uvážení
Krok 1
Přebranou rýži proplachujte pod tekoucí vodou tak dlouho, dokud nebude protékající voda čistá. Pak rýži zalijte studenou vodou a uvařte doměkka. Na 1 díl rýže se doporučuje 1,5 dílu vody. Měkkou rýži zceďte, vmíchejte lžíci oleje a nechte vychladnout. Na salát je nejlepší dlouhozrnná rýže, doporučuji odrůdu Basmati.
Krok 2
Připravte si zeleninu: žlutou nebo oranžovou papriku, cherry rajčata, červenou cibuli, směs salátových listů a sterilovaný hrášek s kukuřicí. Zelenina je hodně barevná proto, aby výsledný salát lahodil oku. Naštěstí se dnes již běžně dostanou koupit různé druhy salátů s odlišnou barvou i tvarem listů. Novinka jsou červeně zbarvené listy řepy a listy baby špenátu s příjemnou oříškovou chutí. Malé lístky nemusíte trhat, nechte je vcelku. Listy z celých salátových hlávek rukou natrhejte na menší části. Rajčátka překrojte na polovinu, papriku na proužky a cibuli na kroužky. Hrášek s mrkví doporučuji sterilovaný.
Krok 3
Tuňáka v konzervě vyberte ve vlastní šťávě s kusy ryby, vyhněte se nákupu tuňákové drti. Můžete koupit i tuňáka v oleji a olej slít.
Krok 4
V misce vyšlehejte vidličkou nebo metličkou olivový nebo jiný rostlinný olej s bílým vinným octem, čerstvě mletým pepřem a solí. Jak olej, tak ocet může být ochucený oblíbeným kořením, případně přidejte bylinky dle osobních preferencí. Já nejraději používám olivový olej s bazalkou a chilli. Smíchejte rýži se zeleninou a zálivkou. Na talíř upravte ochucenou rýži, obložte několika salátovými listy a posypte kousky rybího masa. Podávejte vychlazené.