Jak připravit mrkvové saláty | 3 recepty
Mrkvové saláty | recepty. Mrkvové saláty nejsou oblíbené tak jako jiné druhy, přesto se najdou strávníci, co si na nich pochutnají. Každý jistě ochutnal ve školní jídelně nastrouhanou mrkev ve sladkokyselé vodě. Právě tady pramení odpor k této úpravě mrkve. V našem dnešním článku vám nabízíme na výběr ze tří druhů salátů, z toho jsou dva dosti netradiční, a přesto velmi chutné. Přesvědčte se sami.
Co je potřeba
Na mrkvový salát s rozinkami:
- 2 větší mrkve
- hrst nesířených rozinek
- 3 jarní cibulky
- šťáva z poloviny limetky nebo citronu
- špetka mletého koriandru
- trochu mletého černého pepře
- lžíce slunečnicového oleje
- sůl podle uvážení
- osolená voda s kmínem
Na mrkvový salát s ořechy:
- 2 velké mrkve
- hrst jader vlašských ořechů
- 2 lžíce majolky
- 2 stroužky česneku
- sůl
- zelená nať petržele
- šťáva z poloviny limetky nebo citronu
Na rychlý mrkvový salát s ananasem:
- mrkev
- citronová šťáva
- nasekaný ananas z plechovky
Mrkev na salát očistíme pod tekoucí vodou a nakrájíme nebo nastrouháme různým způsobem. Salát může být z tenkých nudliček, koleček či jemně strouhaný.
Mrkvový salát s ananasem:
Nejrychlejší salát uděláte z jemně strouhané mrkve, citronové šťávy a nasekaného ananasu z plechovky. Tento salát je velmi snadný a chutná hlavně dětem.
Mrkvový salát s rozinkami
Na salát s rozinkami budete potřebovat povařenou mrkev. Nakrájejte ji na tenká kolečka a vložte do vroucí osolené a okmínované vody. Jakmile mrkev změkne, propláchněte ji studenou vodou a nechte vystydnout. Pozor, plátky změknou rychle, nesmíte kolečka rozvařit. Zatímco bude mrkev chladnout, přelijte rozinky horkou vodou a nechte je chvilku nabobtnat.
Zelenou cibulku i s natí nakrájejte na kousky a přidejte do misky k vařené studené mrkvi. Okořeňte pepřem, koriandrem (má výraznou chuť, opatrně s ním) a zalijte olejem a citrusovou šťávou. Nakonec přisypte rozinky a vše dobře promíchejte. Nechte salát před podáváním dobře vychladit. Podle chuti je možné salát dosolit, avšak není to nutné. Nemějte obavy ze ztráty vitamínů ve vařené mrkvi. Některé zdraví prospěšné látky naše tělo snáze přijme právě po tepelném zpracování mrkve.
Mrkvový salát s ořechy
Mrkev nakrájejte na tenké nudličky a ihned promíchejte se šťávou z citrusů, aby mrkev neztratila svoji pěknou barvu. Přidejte prolisovaný česnek, majolku, pokrájenou petrželovou nať a hrst drcených jader vlašských ořechů. Promíchejte a nechte v chladu aspoň hodinu před podáváním odpočinout. Chutě se propojí a salát bude mít vyváženou chuť. Osolte ho podle chuti.
Diskuze k článku