Jak připravit pikantní smaženou rýži s krevetami a špenátem
Smažená rýže mimo jiné představuje rychlý a jednoduchý způsob využití zbylé uvařené rýže. V následujícím článku naleznete recept na pikantní smaženou rýži s krevetami a špenátem, ingredience lze však libovolně obměňovat podle sezóny. Pokrm se dá snadno připravit i ve vegetariánské verzi.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 hrnky vařené dlouhozrnné rýže (lze zvolit i hnědou)
- 250 g vyloupaných čerstvých či mražených krevet
- 1 hrnek nasekaných čerstvých listů špenátu
- 3 vejce
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1–2 chilli papričky
- 5 lžic sójové omáčky
- jarní cibulky a citron či limetka k podávání
- čerstvé bylinky (např. petrželka či koriandr)
- sůl, pepř, chilli koření
Krevety nasypeme do mísy a ochutíme je solí, pepřem a chilli kořením.
V hluboké pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme na něm nadrobno pokrájenou cibuli a chilli papričku a na plátky pokrájené stroužky česneku.
Následně do pánve nasypeme okořeněné krevety a asi 3 minuty je ze všech stran zprudka restujeme.
Tipy
Krevety lze nahradit či doplnit jinými mořskými plody, případně kuřecím či jiným druhem masa.
Při přípravě vegetariánské verze je možné použít tofu, tempeh, žampiony nebo více druhů zeleniny (mimo špenátu se hodí např. chřest, čínské zelí, řapíkatý celer, mrkev, kukuřice, hrášek, fazolové lusky, apod.).
Pokud máte v oblibě orientální kuchyni, můžete pokrm ochutit také kari pastou či kari kořením.
Diskuze k článku