jaktak.cz

Jak připravit pikantní smaženou rýži s krevetami a špenátem

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Smažená rýže mimo jiné představuje rychlý a jednoduchý způsob využití zbylé uvařené rýže. V následujícím článku naleznete recept na pikantní smaženou rýži s krevetami a špenátem, ingredience lze však libovolně obměňovat podle sezóny. Pokrm se dá snadno připravit i ve vegetariánské verzi.

Co je potřeba

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 hrnky vařené dlouhozrnné rýže (lze zvolit i hnědou)
  • 250 g vyloupaných čerstvých či mražených krevet
  • 1 hrnek nasekaných čerstvých listů špenátu
  • 3 vejce
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1–2 chilli papričky
  • 5 lžic sójové omáčky
  • jarní cibulky a citron či limetka k podávání
  • čerstvé bylinky (např. petrželka či koriandr)
  • sůl, pepř, chilli koření

Krok 1

Krevety nasypeme do mísy a ochutíme je solí, pepřem a chilli kořením.

V hluboké pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme na něm nadrobno pokrájenou cibuli a chilli papričku a na plátky pokrájené stroužky česneku.

Následně do pánve nasypeme okořeněné krevety a asi 3 minuty je ze všech stran zprudka restujeme.

Krok 2

Posléze přidáme nasekaný listový špenát a necháme jej zavadnout.

Do směsi poté vmícháme uvařenou rýži a vše na mírném ohni prohřejeme. Uprostřed rýže uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce a usmažíme je za stálého míchání.

Krok 3

Nakonec smaženou rýži ochutíme solí, pepřem, sójovou omáčkou, chilli kořením a čerstvými bylinkami. Vše důkladně promícháme.

Smaženou rýži s krevetami a špenátem na talíři dozdobíme na kolečka pokrájenými jarními cibulkami a plátkem citronu či limetky.

Krevety lze nahradit či doplnit jinými mořskými plody, případně kuřecím či jiným druhem masa.

Při přípravě vegetariánské verze je možné použít tofu, tempeh, žampiony nebo více druhů zeleniny (mimo špenátu se hodí např. chřest, čínské zelí, řapíkatý celer, mrkev, kukuřice, hrášek, fazolové lusky, apod.).

 Pokud máte v oblibě orientální kuchyni, můžete pokrm ochutit také kari pastou či kari kořením.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-pikantni-smazenou-ryzi-s-krevetami-spenatem.html