Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pikantní marinovaná játra z pánve | specialita pro labužníky

Jak připravit pikantní marinovaná játra z pánve | specialita pro labužníky

Jak připravit pikantní marinovaná játra z pánve | specialita pro labužníky. Neuvěřitelně jednoduchá labužnická specialita z předem naložených vepřových jater v delikátní a příjemně pikantní marinádě, jež je současně i jejich omáčkou. Doplněk sladké červené papriky pokrm povýší na doslova ohromující gastronomický zážitek.

Co je potřeba

  • 500 g vepřových jater
  • 4 lžíce oleje
  • ¼ l vody na podlití
  • 1 velká červená paprika
  • 2 červené cibule

Na marinádu:

  • 1 velký rajčatový protlak
  • 2–3 stroužky česneku
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1–2 lžičky kari koření
1

Vepřová játra omyjte, důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky.

Pro křehčí a jemnější chuť lze játra předem naložit do mléka.

Jak připravit pikantní marinovaná játra z pánve | specialita pro labužníky
2

Ve větší míse promíchejte rajčatový protlak s prolisovanými stroužky česneku, hořčicí, sójovou omáčkou a kari kořením.

Jak připravit pikantní marinovaná játra z pánve | specialita pro labužníky
3

Do vzniklé marinády přidejte nakrájená játra a dobře promíchejte. Takto nechejte v chladu alespoň 3 hodiny proležet.

Jak připravit pikantní marinovaná játra z pánve | specialita pro labužníky
4

Poté v hrnci či v pánvi s pokličkou rozpalte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájené cibule.

Jak připravit pikantní marinovaná játra z pánve | specialita pro labužníky
5

Jakmile je cibule zlatavá přidejte k ní naložená játra, a to včetně marinády a zprudka 2–3 minuty za stálého míchání opékejte.

Jak připravit pikantní marinovaná játra z pánve | specialita pro labužníky
6

Ve chvíli, kdy se marináda rozvoní, podlijte játra vodou, promíchejte, přiklopte pokličkou a na středním ohni přibližně 15–20 minut duste doměkka.

Jak připravit pikantní marinovaná játra z pánve | specialita pro labužníky
7

K podušeným játrům následně přidejte na malé kousky nakrájenou papriku a již odklopené chvilku povařte a omáčku vyduste do vámi požadované konzistence.

Budete-li játra podávat s rýži či těstovinami je lepší ponechat více omáčky, ovšem při servírovaní například s pečenými bramborami či rozpečenou bagetou můžete omáčku vydusit více.

Jak připravit pikantní marinovaná játra z pánve | specialita pro labužníky

Tipy

Místo vody na podlití neváhejte využít zeleninového vývaru či suchého červeného vína.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články