Jak připravit pikantní marinovaná játra z pánve | specialita pro labužníky
Jak připravit pikantní marinovaná játra z pánve | specialita pro labužníky. Neuvěřitelně jednoduchá labužnická specialita z předem naložených vepřových jater v delikátní a příjemně pikantní marinádě, jež je současně i jejich omáčkou. Doplněk sladké červené papriky pokrm povýší na doslova ohromující gastronomický zážitek.
Co je potřeba
- 500 g vepřových jater
- 4 lžíce oleje
- ¼ l vody na podlití
- 1 velká červená paprika
- 2 červené cibule
Na marinádu:
- 1 velký rajčatový protlak
- 2–3 stroužky česneku
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1–2 lžičky kari koření
Krok 1
Vepřová játra omyjte, důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky.
Pro křehčí a jemnější chuť lze játra předem naložit do mléka.
Krok 2
Ve větší míse promíchejte rajčatový protlak s prolisovanými stroužky česneku, hořčicí, sójovou omáčkou a kari kořením.
Krok 3
Do vzniklé marinády přidejte nakrájená játra a dobře promíchejte. Takto nechejte v chladu alespoň 3 hodiny proležet.
Krok 4
Poté v hrnci či v pánvi s pokličkou rozpalte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájené cibule.
Krok 5
Jakmile je cibule zlatavá přidejte k ní naložená játra, a to včetně marinády a zprudka 2–3 minuty za stálého míchání opékejte.
Krok 6
Ve chvíli, kdy se marináda rozvoní, podlijte játra vodou, promíchejte, přiklopte pokličkou a na středním ohni přibližně 15–20 minut duste doměkka.
Krok 7
K podušeným játrům následně přidejte na malé kousky nakrájenou papriku a již odklopené chvilku povařte a omáčku vyduste do vámi požadované konzistence.
Budete-li játra podávat s rýži či těstovinami je lepší ponechat více omáčky, ovšem při servírovaní například s pečenými bramborami či rozpečenou bagetou můžete omáčku vydusit více.
Místo vody na podlití neváhejte využít zeleninového vývaru či suchého červeného vína.