Jak připravit pampeliškový med
Jak připravit pampeliškový med | recept na výrobu náhražky medu z pampelišek. Všichni víme, že med je zdravý. A také chutný. Tento "medový" recept vyzkoušejte i vy, věřím, že jej zvládnete. Příprava je stejná jako u akátového „medu“, výsledek je voňavé husté želé vhodné do čaje, nápojů nebo na pečivo a moučníky. Pojďte si připravit med z pampeliškových květů.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Mohu také posloužit receptem na smetankový likér:
K přípravě potřebujme 1/4m kg květů a 1 kg syrových kořenů,
Vše se přelije 1/2 lit. převařené vody a 1/ lit. čistéh lihu. Necháme několik dnů stát na slunci(přikryté alobalem). Po několika dnech přefiltrujeme přes oplátýnko.
Hotový likér můžeme podle chuti přisladit.
A konečně do třetice, smetankové víno z květů:
1/2 litru syrových květů bez stopek vložíme do nádob. Přidáme k tomu dva celé citrony a dva pomeranče řádně omyté, včetně kůry, jemně nakrájené na kolečka. Muisí však být zbavena jadérk. To vše zalejeme 4 litry vařící vody, přiklopíme a ncháme 4 dny vyluhovat. Šťávu pak slijeme přes plátno do okurkové pětilitrové láhve a promísíme s 1/2 kg krystal. cukru. Nakonec se přidá 15 g obyčejných kvasinek (nebo raději vinné kvasinky "Malaga") Láhve uzavřeme s kvasným uzávěrem a nechme 3 měsíce kvasit.
Po zjemnění se víno stáří do láhví.
Tyto dva recepty ale vyzkoušené nemám. Budete-li je chtít vyzkoušet Vy sami, musíte si počkat na příští jaro. Vlasta
Pampeliškového medu jsem se navařila spoustu, když jsem žila na naší chalupě, které jsme s mužem říkali "Zelené království". Pod zahradou jsme měli veliku louku, která byla na jaře poseta žlutými sluníčky a já je chodila trhat do košíku a vybírala ty největší a nejkrásnější okvětí. Náš dům byl na polosamotě, daleko od městské aglomerace, takže pampelišky byly čisté a neotrávené.
Na jednu dávku jsem nasbírala 250ks květů smetanky lékařské (pampelišek), které jsem přelila 1 a 1/2 litrem vařící vody. Přidala na kolečka rozkrájenou půlku pomeranče i s kůrou, jeden celý citron na plátky,.Po povaření vše bez jadérek, necháme 24 hodin stát. Potom vývar zcedíme, přidáme l kg cukru a svaříme až do hodnoty sirupu a barvy medu. Je to výborný lék na průdušky ale také prima svačinka či snídaně pro nás i pro děti.(na chléb nebo pečivo s máslem).
Já to vždy dělala z trojité dávky najednou a obdarovávala tím i rodinu.My s mužem si dávali ráno, každý jednu lžičku. Med má lahodnou chuť.