Jak připravit pampeliškový med
Jak připravit pampeliškový med | recept na výrobu náhražky medu z pampelišek. Všichni víme, že med je zdravý. A také chutný. Tento "medový" recept vyzkoušejte i vy, věřím, že jej zvládnete. Příprava je stejná jako u akátového „medu“, výsledek je voňavé husté želé vhodné do čaje, nápojů nebo na pečivo a moučníky. Pojďte si připravit med z pampeliškových květů.
Co je potřeba
- čerstvé květy pampelišky (plný cca 5 l hrnec)
- 1 l vody
- 1 kg krystalového cukru
- ½ kávové lžičky kyseliny citronové
- 3 bio citrony nebo limety
Květy pameplišek trháme v čistém prostředí, najdeme je na zahradách, loukách a v okolí vodních toků. Trháme celá květenství a jednotlivé kvítky lehce rukou shrneme.
Do hrnce dáme otrhané květy, přidáme nakrájené citrony nebo limety (dává se i pomeranč) a 10 minut povaříme. Před další úpravou necháme 24 hodin stát na teplém místě. Množství květů záleží na vás, čím více jich bude, tím voňavější a tmavší bude džem. Květy jsou jemné a hodně se svaří. Já dávám plný pětilitrový hrnec květů na 1,5 l vody.
Odstátou směs přecedíme přes jemné síto, tekutinu z květů vymačkáme a nalijeme do nádoby s co nejširším dnem. Čím větší plocha dna, tím rychlejší odpařování a doba varu. V případě, že vám nevadí průmyslové želírovací prostředky, použijte je podle návodu. Scezenou vodu si odvažte a pokračujte, jako by to bylo ovoce. Džem budete mít za chviličku, ale nehodí se do čaje nebo nápojů. Jen k namazání na pečivo nebo moučníky, do jogurtů atd.
Pro med bez zbytečné chemie potřebujeme tekutinu zredukovat. Chvilku odpařujeme bez přidání cukru, abychom nemuseli tak často míchat. Když se část vody odpaří a šťáva ztmavne, přidáme cukr. Cukr mícháme do úplného rozpuštění. Dáváme pozor, aby na stranách nádoby nekaramelizoval, stíráme ho. Vaříme dokud roztok nedosáhne hustoty medu.
Správnou hustotu zkusíme tak, že kápneme trochu medu na studený talířek. Před koncem varu přidáme kyselinu citronovou, která zabrání krystalizaci cukru a med vydrží více než rok „nezcukernatět“. Kyseliny citronové se nemusíte bát, je to neškodná přísada. K hotovému džemu před koncem varu můžeme přidat hrst květů. Mají jen dekorativní funkci, chuť je nijaká. Džem nalijeme do sklenic a necháme 10 minut otočené dnem vzhůru.
Tipy
Pampeliškový med se používá jako ten skutečný například na pečivo nebo do čaje, na vdolky apod.
Varování
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.
Diskuze k článku