Jak připravit nepečený ostružinový dort | recept
Nepečený ostružinový dort | recept. Recept na tento nepečený dort vznikl jako náhlá inspirace, ale osvědčil se, proto ho v sezoně ostružin zařazuji pravidelně jako nedělní dezert. Podklad ostružinového dortu je vytvořen z kukuřičných lupínků a čokolády, následuje smetanová vrstva s ostružinami a vše je zakončeno vrstvou ostružinového želé. Vyzkoušejte si připravit vynikající nepečený ostružinový dort, určitě vám zachutná.
Co je potřeba
Na podklad si připravte:
- 200 g kukuřičných lupínků
- 85 g hořké čokolády
- 40 g másla
- 5 lžic mléka
Na smetanovo-ostružinovou náplň si přichystejte:
- 350 g tvarohu ve vaničce
- 200 g smetany ke šlehání
- 1 velký pribináček
- 4 smetafixy
- 100 g ostružin
- 80 g moučkového cukru (či dle chuti)
Na ovocnou želatinu budeme potřebovat:
- 2 dortové želé
- 4 lžíce cukru
- 200 g ostružin
- meduňku nebo mátu na ozdobu
V prvním kroku rozmixuje nahrubo kukuřičné lupínky. Máslo a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a postupně přiléváme mléko. Poté přisypeme rozmixované kukuřičné lupínky a zamícháme. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a nandáme do ní vzniklé čokoládové těsto. Rukou lehce přimáčkneme ke dnu a necháme ztuhnout v chladničce.
Nezbytnou podmínkou pro dokonalý výsledek je použití ztužovače. Při jeho zpracování se držte pokynů na obalu výrobku. Obvykle jedno balení vystačí na 200 ml. Díky ztužovači dort drží dobře pohromadě, lze snadno krájet a skvěle vypadá i na řezu. Ztužovač lze nahradit i želatinou, v tom případě její množství přizpůsobte pokynům na obale. V hlubší míse promícháme tvaroh, pribináček a přisypeme cukr. Veškeré ostružiny propereme, nasypeme do mixéru a rozmixujeme. Třetinu nalijeme k tvarohové náplni a promícháme. Dále přisypeme 3 balení ztužovače a metličkou šleháme do zhoustnutí.
Nakonec si připravíme ovocné želé. Zbylé rozmixované ostružiny rozředíme tak, abychom získali půl litru tekutiny. Ostružinovou šťávu nalijeme do hrnce, přisypeme želatinu, cukr a přivedeme k varu. Povaříme přibližně minutu (nebo se řídíme dle návodu na obalu). Když želatina zhoustne, necháme ji trochu zchladnout a poté nalijeme na dort. V chladu necháme želatinu ještě zatuhnout. Dort ozdobíme bylinkami, pokrájíme na řezy a podáváme.
Diskuze k článku