Jak připravit nepečený bezlepkový dort s malinami
Nepečený dort z bezlepkových piškotů připravíte velmi snadno a recept se vám zaručeně vždy povede. Jistě jím potěšíte každého, kdo z nějakého důvodu drží bezlepkovou dietu, i všechny ostatní, neboť je osvěžující a vláčný díky kávě a omáčce z čerstvých či mražených malin. Maliny se samozřejmě dají nahradit jiným sezónním ovocem.
Co je potřeba
- 300 g čerstvých či mražených malin
- zhruba 80 g třtinového cukru
- 1 BIO vanilkový cukr
- 1 lžička kukuřičného škrobu + 2 lžíce studené vody na rozmíchání
- 1–2 balení bezlepkových piškotů (dle velikosti formy)
- 100 ml zchladlé kávy (espressa či překapávané)
- 1 smetana ke šlehání
- 250 g mascarpone
- čerstvé maliny k podávání
Nejprve následujícím způsobem připravíme malinovou omáčku: Do rendlíku nasypeme omyté maliny, zasypeme je asi 3 lžícemi třtinového cukru (omáčku případně podle chuti dosladíme) a na mírném ohni ovoce dusíme zhruba 10 minut. Posléze omáčku zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve studené vodě a ještě ji chvilku na mírném ohni povaříme. Nakonec ji necháme vychladnout.
Krém polijeme vychladlou malinovou omáčkou, kterou opět poklademe vrstvou piškotů pokapaných kávou. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme veškerý krém, kterým bychom měli končit.
Nepečený bezlepkový dort s malinami umístíme do lednice a necháme jej ztuhnout do druhého dne. Dort podáváme s čerstvými malinami nebo jiným ovocem, na talíři jej můžeme dozdobit snítkou máty.
Tipy
Maliny lze doplnit či nahradit mnoha jinými druhy ovoce. Hodí se např. borůvky, ostružiny, višně, jahody, ale i broskve či meruňky.
Pokud je dezert určen dětem, připravte si o trochu větší množství malinové omáčky a část ponechte bez zahuštění škrobem. Tato malinová šťáva skvěle poslouží k pokapání piškotů místo kávy.
Mascarpone lze nahradit měkkým tvarohem, v tom případě je však třeba krém taktéž zahustit trochou kukuřičného škrobu nebo ztužovaček tvarohu.
Diskuze k článku