Jak ze špaldové mouky upéct šťavnatý cuketový koláč s oříšky a mléčnou čokoládou
Zapojení šťavnaté sezonní zeleniny do pečení sladkých koláčů je zárukou jejich neskonalé vláčnosti a šťavnatosti. A je tomu tak i v případě zdravějšího pečení se zakomponováním špaldové mouky, medu a třtinového cukru. I toto spojení umí v opojení šťavnaté cukety, oříšků a mléčné čokolády na plechu vykouzlit cuketový koláč dokonale šťavnatý, v chuti intenzivní, byť stále jemný a lahodný.
Co je potřeba
- 300 g najemno nastrouhané, neoloupané cukety
- 2 vajíčka
- 120 ml oleje
- 60 ml medu
- 60 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového aroma
- 240 g špaldové mouky hladké
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 100 g nahrubo nasekané mléčné čokolády
- 100 g mletých vlašských oříšků
Do poměrně tužšího těsta, které je ale stále vláčné a táhlé vmíchejte najemno nastrouhanou cuketu, a to i se šťávou, kterou v mezidobí pustila. Spolu s cuketou těsto obohaťte i o nahrubo nasekanou čokoládu a mleté oříšky. Vše důkladně promíchejte. Přidaná cuketa tužší těsto dokonale zvláční a naředí, čímž vznikne neskonale vláčné těsto, které po upečení zůstane dlouho šťavnaté.
Lité těsto pak přesuňte do koláčové formy a vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C), kde cuketový koláč pečte přibližně 40 minut.
Po zchladnutí si bez výčitek vychutnejte jeho neskonalou šťavnatost a báječnou chuť.
Tipy
- Velice zajímavé a stále tak šťavnaté i zdravé podání tohoto cuketového koláče je v tmavém ladění, kdy místo medu použije do těsta třtinovou melasu. Ta spolu s třtinovým cukrem dodá upečenému cuketovému koláči příjemný karamelový nádech a současně i karamelově hnědou barvu.
Diskuze k článku