Jak připravit marinovaný pečený lilek | recept z baklažánu
08. Říjen 2024
Jak připravit marinovaný pečený lilek | recept z baklažánu. Obecně cokoliv marinovaného či naloženého, zpravidla v notné dávce oleje, česneku a koření, je zárukou naprosté chuťové pecky. V případě lilku tomu není jinak. Pečený lilek, obalený v dokonalé směsi poměrně výrazných a různorodých surovin, napěchovaný do sklenic, zalitý zbytkem marinády a pár dní uleželý v lednici, je něco nepopsatelně unikátního. To prostě musíte zažít.
Co je potřeba
- 4 lilky (celkem přibližně 1 kg)
- 10 lžic olivového oleje
- 4 lžíce octu Balsamico
- 6 - 8 stroužků česneku
- 4 lžíce kapary
- 4 lžíce sójové omáčky (nejlépe výraznějšího typu Teriyaki)
- 1 lžíce třtinového cukru (lze i med)
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1 hrst bazalky
- 1 hrst máty
Tipy
- Ještě větší parády dosáhnete, pokud lilek neupečete v troubě, ale ugrilujete klasicky na grilu. Grilem dodané kouřové aroma výslednou chuť ještě zintenzivní.
Související články
Další zajímavé články
Jak připravit grilovaný lilek s řeckým jogurtem a česnekovou omáčkou | recept
Jak připravit grilovaný lilek s řeckým jogurtem a česnekovou omáčkou | recept. Léto v plném proudu přináší kromě vodních radovánek a večerního gr…
Jak na lilkové čatní s rajčaty a česnekem
Jak na lilkové čatní s rajčaty a česnekem. Čatní je kořeněná sladko-kyselá směs marmeládové konzistence, která je úžasná snad k čemukoliv. Tato p…
Jak připravit Sečuánský grilovaný lilek | recept
Jak připravit Sečuánský grilovaný lilek | recept. Kousky dozlatova ogrilovaného lilku potřené pikantní, lehce zkaramelizovanou a jemně nasládlou marin…
Jak na rychlou lilkovou pánev načerno | recept
Jak na rychlou lilkovou pánev načerno | recept. Tato efektně vypadající pánev plná velkých kusů barevné zeleniny vás velice snadno přesvědčí, že rychl…
Jak připravit pečený lilek s omáčkou z manga a tahini | recept
Jak připravit pečený lilek s omáčkou z manga a tahini | recept. Následující recept na nepříliš známou úpravu lilku pochází z orientální kuchyně. Jídlo…
Diskuze k článku