Jak připravit marinovaný pečený lilek | recept z baklažánu
Jak připravit marinovaný pečený lilek | recept z baklažánu. Obecně cokoliv marinovaného či naloženého, zpravidla v notné dávce oleje, česneku a koření, je zárukou naprosté chuťové pecky. V případě lilku tomu není jinak. Pečený lilek, obalený v dokonalé směsi poměrně výrazných a různorodých surovin, napěchovaný do sklenic, zalitý zbytkem marinády a pár dní uleželý v lednici, je něco nepopsatelně unikátního. To prostě musíte zažít.
Co je potřeba
- 4 lilky (celkem přibližně 1 kg)
- 10 lžic olivového oleje
- 4 lžíce octu Balsamico
- 6 - 8 stroužků česneku
- 4 lžíce kapary
- 4 lžíce sójové omáčky (nejlépe výraznějšího typu Teriyaki)
- 1 lžíce třtinového cukru (lze i med)
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1 hrst bazalky
- 1 hrst máty
Krok 1
Lilek omyjte, nakrájejte na větší kostky či půlkolečka o síle cca 1 cm, přendejte na plech vyložený pečicím papírem a zlehka potřete olivovým olejem.
Krok 2
Pečte v předem vyhřáté troubě při 200 – 220 °C přibližně 30 minut. Lilky by měly být zlatohnědé.
Krok 3
Mezitím co se lilky opékají v troubě, připravte si ve větší míse marinádu. Nejprve spolu promíchejte olivový olej, ocet Balsamico, sójovou omáčku, cukr a prolisované stroužky česneku.
Krok 4
Poté přidejte kapary a posekané bylinky.
Krok 5
Jakmile jsou lilky ideálně upečené, ještě teplé je vložte do připravené marinády a opatrně promíchejte. Míchejte opravdu jemně, upečené lilky jsou velice měkké a mají tendenci se trhat. Což samozřejmě na chuti nic nezmění, ale esteticky při servírování nepřidá.
Krok 6
Obalené lilky naskládejte do sklenice a pokud vám ještě zbyla marináda, přidejte ji do sklenice k lilkům. Utěsněte víčkem a dejte do chladničky. Na dva až tři dny na tu dobrotu zkuste zapomenout a nechte ji odležet. Ovšem pokud nezapomenete, nevadí, unikátní je to už druhý den.
Krok 7
Marinované lilky servírujte nejlépe s rozpečenou bagetou či podávejte jako přílohu například ke grilovanému masu. Úžasné jsou i v kombinaci s těstovinami. No a zcela nejlepší jsou rovnou ze sklenice, nabírané vidličkou přímo u chladničky, ale pssssttt….
- Ještě větší parády dosáhnete, pokud lilek neupečete v troubě, ale ugrilujete klasicky na grilu. Grilem dodané kouřové aroma výslednou chuť ještě zintenzivní.