Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit lívanečky pokaždé jiné | několik receptů

Jak připravit lívanečky pokaždé jiné | několik receptů

Jak připravit lívanečky pokaždé jiné | několik receptů. Lívance jsou rychlým a poměrně jednoduchým moučníkem z pánve. Podávají se obvykle posypané moučkovým cukrem se skořicí, potřené marmeládou, medem s ořechy a v létě s čerstvým ovocem se smetanou. Méně obvyklou, ale chutnou kombinací je  ovocný salát, s lívanci jako přílohou.

1

Lívance s kypřícím práškem

Co budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 60 g krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 150–200 g polohrubé mouky
  • tuk na pečení

Postup:

Prosijte mouku s cukrem, špetkou soli a kypřícím práškem na pečení. Oddělte bílky a žloutky. V mléce rozšlehejte žloutky a přidejte sypkou směs. Promíchejte a nakonec zlehka zapracujte pevný sníh z ušlehaných bílků. Pečte na pánvi potřené tukem z obou stran.

Tip:

Zkuste do těsta přidat strouhaná jablka a mletou skořici.

Jak připravit lívanečky pokaždé jiné | několik receptů
2

Lívanečky piškotové

Co budete potřebovat:

  • 2 vejce
  • 2 rovné lžíce krupicového cukru
  • 2 mírně navršené lžíce polohrubé mouky
  • tuk na pánev

Postup:

Oddělte bílky a žloutky ze dvou vajec. Žloutky utřete s cukrem do pěny a přidejte mouku. Ušlehejte z bílků pevný sníh a zapracujte ho do utřené směsi. Lžící nabírejte těsto a pokládejte ho do lehce vymaštěné pánve. Rozetřete do malých kulatých lívanečků a z obou stran upečte.

Jak připravit lívanečky pokaždé jiné | několik receptů
3

Lívance z kynutého těsta

Co budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce vlažného rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky (více)
  • tuk na pánev

Postup:

Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a droždí. Nechte vzejít kvásek a do něj přidejte ostatní ingredience. Mouky budete potřebovat o něco více, ale raději začněte jen se 150 g a podle potřeby přidávejte další. Musí vzniknout nepříliš husté, ale ani řídké, lité lívancové těsto. Nechte v teple přibližně zdvojnásobit objem a pečte z obou stran na pánvi potřené tukem.

Tip na servírování:

Lívance potřete ušlehanou smetanou, ochuceným tvarohem nebo domácím pribináčkem https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-mlecny-dezert-typu-pribinacek-i-recept.html. Ozdobte čerstvým či kompotovaným ovocem.

 

Jak připravit lívanečky pokaždé jiné | několik receptů
4

Lívance z ovesných vloček

Co budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 80 g ovesných vloček
  • špetka soli
  • 1–2 vejce
  • tuk na pečení

Postup:

Vločky zalijte mlékem a nechte je 30 minut odpočinout. Oddělte žloutky a bílky. Žloutky přidejte se solí k vločkám a dobře promíchejte. Na závěr zapracujte tuhý sníh z ušlehaných bílků. Lívance se pečou na pomaštěné pánvi obvyklým způsobem.

Jak připravit lívanečky pokaždé jiné | několik receptů
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat piškotové lívance | recept
Jak udělat piškotové lívance | recept
Piškotové lívance | recept. Lívance a palačinky patří k dlouhým víkendovým ránům, kdy není kam spěchat a stojí za to si trochu polenošit. Aby se z oby…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.