Jak připravit lívanečky pokaždé jiné | několik receptů
Jak připravit lívanečky pokaždé jiné | několik receptů. Lívance jsou rychlým a poměrně jednoduchým moučníkem z pánve. Podávají se obvykle posypané moučkovým cukrem se skořicí, potřené marmeládou, medem s ořechy a v létě s čerstvým ovocem se smetanou. Méně obvyklou, ale chutnou kombinací je ovocný salát, s lívanci jako přílohou.
Krok 1
Co budete potřebovat:
- 2 vejce
- 60 g krupicového cukru
- 250 ml mléka
- špetka soli
- 1 lžička kypřícího prášku
- 150–200 g polohrubé mouky
- tuk na pečení
Postup:
Prosijte mouku s cukrem, špetkou soli a kypřícím práškem na pečení. Oddělte bílky a žloutky. V mléce rozšlehejte žloutky a přidejte sypkou směs. Promíchejte a nakonec zlehka zapracujte pevný sníh z ušlehaných bílků. Pečte na pánvi potřené tukem z obou stran.
Tip:
Zkuste do těsta přidat strouhaná jablka a mletou skořici.
Krok 2
Co budete potřebovat:
- 2 vejce
- 2 rovné lžíce krupicového cukru
- 2 mírně navršené lžíce polohrubé mouky
- tuk na pánev
Postup:
Oddělte bílky a žloutky ze dvou vajec. Žloutky utřete s cukrem do pěny a přidejte mouku. Ušlehejte z bílků pevný sníh a zapracujte ho do utřené směsi. Lžící nabírejte těsto a pokládejte ho do lehce vymaštěné pánve. Rozetřete do malých kulatých lívanečků a z obou stran upečte.
Krok 3
Co budete potřebovat:
- 250 ml mléka
- 10 g droždí
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce vlažného rozpuštěného másla
- špetka soli
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky (více)
- tuk na pánev
Postup:
Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a droždí. Nechte vzejít kvásek a do něj přidejte ostatní ingredience. Mouky budete potřebovat o něco více, ale raději začněte jen se 150 g a podle potřeby přidávejte další. Musí vzniknout nepříliš husté, ale ani řídké, lité lívancové těsto. Nechte v teple přibližně zdvojnásobit objem a pečte z obou stran na pánvi potřené tukem.
Tip na servírování:
Lívance potřete ušlehanou smetanou, ochuceným tvarohem nebo domácím pribináčkem https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-mlecny-dezert-typu-pribinacek-i-recept.html. Ozdobte čerstvým či kompotovaným ovocem.
Krok 4
Co budete potřebovat:
- 250 ml mléka
- 80 g ovesných vloček
- špetka soli
- 1–2 vejce
- tuk na pečení
Postup:
Vločky zalijte mlékem a nechte je 30 minut odpočinout. Oddělte žloutky a bílky. Žloutky přidejte se solí k vločkám a dobře promíchejte. Na závěr zapracujte tuhý sníh z ušlehaných bílků. Lívance se pečou na pomaštěné pánvi obvyklým způsobem.