Jak připravit kuskus | recepty
Jak připravit kuskus | recepty. Láká vás kuskus s kuřecím masem a další kuskus recepty? Kuskus je v našich zemích stále více oblíbenější pro svou rychlou přípravu a nenáročnost úpravy. Co je to kuskus? Jde o zpracovanou tvrdozrnnou pšenici a svým vzhledem připomíná drobné kuličky. Velmi podobný je i bulgur.
Co je potřeba
kuskus
voda
Kde se vzal kuskus? Zpracování kuskusu bylo objeveno pravděpodobně v Súdánu a odtud se rozšířil do celé Afriky. Dnes známe kuskus spíše jako arabský pokrm, obvykle jako součást salátu tabouleh. Ale kuskus lze připravit mnoha způsoby naslano i nasladko.
Příprava kuskusu v páře
Jde o nejstarší způsob přípravy. V arabských zemích dokonce existuje hrnec zvaný kuskusovník se zabudovaným cedníkem. V evropských podmínkách si vystačíme s obyčejným cedníkem položeným na hrnci. Příprava kuskusu je velmi jednoduchá. Zatímco se v hrnci dusí maso nebo zelenina, horká pára uvaří kuskus, který je volně nasypaný v cedníku nad hrncem. Množství není důležité, jen nesmí zrníčka utíkat z hrnce.
Kuskus uvařený v horké vodě
Takto se kuskus připravuje po evropsku. Jedna sklenice studené vody a jedna sklenice kuskusu se přivede k varu, odstaví se a nechá pod pokličkou 5 – 7 minut dojít. A je hotovo.
Tipy
Kuskus sám o sobě je chuťově nevýrazný, ale můžete s ním zacházet stejně jako s těstovinami nebo jakoukoliv jinou přílohou. Dobře si rozumí s dušeným masem a zeleninou, čerstvými rajčaty, bylinkami, sýrem apod. Kuskus nasladko připravíte také velmi jednoduše. Stačí do připraveného základu zamíchat předem namočené rozinky, dušená jablka, skořici, čokoládu, ořechy a dosladit cukrem. Dobrou chuť.
Diskuze k článku