Jak připravit kapra po sečuánsku | nejlepší recept na kapra
Jak připravit kapra po sečuánsku | nejlepší recept na kapra. Pokud chcete vyzkoušet netradiční úpravu kapra (klidně můžete zvolit i jiný druh ryby), mohl by vás zaujmout následující recept na kapra po sečuánsku. Výsledná chuť omáčky je sladkokyselá a pikantní, osmažené kousky kapra vás jistě překvapí svou křupavostí a křehkostí, kterou kapr získá díky marinování.
Co je potřeba
- 500 g kapra (vhodný je filet – klidně s kůží, ale nejlépe s prořezanými kůstkami)
- rostlinný olej na smažení
- sušené chilli papričky dle chuti
- čerstvé, mražené či naložené pálivé papričky – množství zvolte dle pálivosti a vaší chuti
- 250 g zeleniny – např. fazolové lusky, řapíkatý celer, cukrový hrášek, apod.
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- rýžová či špaldová (případně jiná vhodná) mouka na obalení kousků kapra
- čerstvé bylinky na ozdobení (např. koriandr, pažitka či petrželka)
Na marinádu budeme potřebovat:
- 2cm kousek čerstvého zázvoru
- 2 lžíce rýžového vína
- 2 lžíce sojové omáčky
- mletý černý pepř a chilli koření dle chuti
- pažitka nebo nať z jarní cibulky
Na omáčku si připravíme:
- 2 lžíce rýžového vína
- 5 lžic vody
- 5 lžic pasírovaných rajčat
- 2–3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíci škrobu
Kapra nakrájíme na větší kousky a ty poté naložíme do marinády, kterou připravíme následujícím způsobem: Smícháme rýžové víno s nadrobno pokrájeným či nastrouhaným kouskem zázvoru a pažitkou (nebo natí z jarní cibulky), sojovou omáčkou, chilli kořením a mletým černým pepřem.
Rybu necháme marinovat v lednici nejlépe 2 hodiny (postačí však 30 minut), během marinování kousky ryby několikrát promícháme. Chvíli před smažením kapra opět vyndáme z lednice.
Tipy
Pokud neseženete rýžové víno, dá se použít rýžový nebo bílý vinný ocet smíchaný s trochou sirupu či třtinového cukru.
Místo kapra je možné zvolit i jiný druh ryby – hodí se např. treska, sumec, mořský vlk, apod.
Diskuze k článku