Jak upravit různými způsoby lososa | recepty
Jak upravit různými způsoby lososa | recepty. Dnes vám chceme nabídnout 4 recepty na snadnou a rychlou přípravu lososa. Losos je mořská ryba (chová se i na lososových farmách) s výbornou chutí narůžovělého masa. Delikatesou je uzený losos a tatarák z lososa.
Lososový steak
Připravte si:
- 600 g lososa
- sůl
- 2 stroužky česneku
- olej
- petrželovou nať
- mletý bílý pepř
- citronovou šťávu
Jak postupovat:
Porce lososa osolte, okořeňte pepřem a potřete utřeným česnekem. Nechte v chladu 2 hodiny odpočinout. Pak opečte v rozpáleném oleji z obou stran. Hotový steak pokapejte citronovou šťávou a posypejte drobně posekanou natí petržele.
Kořeněný losos
Připravte si:
- 600 g lososa
- olej
- 2 cibule
- lžičku chilli
- lžičku hořčice
- 1 lžíci sojové omáčky
- 2 lžičky cukru
- 1 bobkový list
- citronovou šťávu
- sůl
- lžíci octa
- 100 ml smetany
- lžičku škrobu
- malý pórek
Jak postupovat:
Porce lososa dejte povařit na 10 minut do vody se solí a citronovou šťávou, pak rybu vyjměte a nechte okapat. Na oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte hořčici, bobkový list, chilli, cukr, sůl a sójovou omáčku. Za stálého míchání povařte10 minut. Zalijte smetanou, octem a zahustěte škrobem rozmíchaným v trošce vody. Nechte přejít varem a odstavte. Rozdělte na porce a ozdobte jemně nakrájeným pórkem.
Losos s hořčičnou omáčkou
Připravte si:
- 600 g lososa
- olej
- 1 lžíci hladké mouky
- 2 lžičky hořčice
- 200 ml smetany
- oregano
- citronovou šťávu
- mletý bílý pepř
- sůl
Postup:
Plátky lososa osolte, okořeňte pepřem a nechte 2 hodiny v chladu odležet. Opečte rybu na pánvi s rozpáleným olejem z obou stran a odložte ji stranou (udržujte v teple). Do pánve s olejem přidejte hladkou mouku a vymíchejte světlou jíšku, zalijte smetanou, ochuťte hořčicí, oreganem a citronovou šťávou. Krátce povařte. Do omáčky vložte zpět lososa.
Losos po bretaňsku
Připravte si:
- 600 g lososa
- sůl
- citronovou šťávu
- olej
- 6 malých žampionů
- 1 malou cibuli
- petrželovou nať
- citronovou šťávu
- na špičku nože mletého muškátového oříšku
- kousek másla
Jak postupovat:
Porce lososa pokapejte citronovou šťávou, osolte a nechte v chladu chvilku odležet. Pak rybu nakrájejte na menší kousky a opečte společně s žampionovými plátky v horkém oleji. Přendejte do zapékací misky, okořeňte mletým muškátovým oříškem, pokryjte tenkými lístky másla a zapečte pod grilem. Na talíři posypejte petrželovou natí a podávejte s plátkem citronu.
Diskuze k článku