Přejít k hlavnímu obsahu

Jak a proč zařadit lososa do jídelníčku | + recept

Jak a proč zařadit lososa do jídelníčku | + recept

Jak a proč zařadit lososa do jídelníčku | + recept. Losos patří mezi dravé tažné ryby, migruje na dlouhé vzdálenosti a střídá slané moře a sladkovodní řeky. Jeho životní cyklus začíná v řece, kde se líhne a zpočátku žije a pokračuje stěhováním do slaného moře. Do řeky, kde se losos narodil, se vrací za účelem rozmnožování. Z tohoto důvodu nelze jednoznačně lososa zařadit mezi mořské nebo sladkovodní ryby. Nadměrný rybolov zdecimoval populaci divokých lososů v oblastech jejich přirozeného výskytu, proto se z etických důvodů doporučuje omezit jejich konzumaci. Většina lososů prodávaných v obchodní síti pochází z chovných farem, zejména v Norsku.

Jaké benefity má maso z lososa?

Jak a proč zařadit lososa do jídelníčku | + recept

Losos je bohatý na omega 3 mastné kyseliny, které chrání náš kardiovaskulární systém před nemocemi a také vysokým tlakem. Maso ryby je od světle růžové do tmavé oranžové barvy s pevnou strukturou. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, některé důležité minerály a vitamíny. Maso je lehce stravitelné a zařazuje se do stravování i při dietě.

Jak lososa využít v kuchyni?

Jak a proč zařadit lososa do jídelníčku | + recept

Na tuto otázku je jednoduchá odpověď. Losos se dá využít mnoha způsoby, můžete ho smažit, vařit (i v páře), péct v troubě, grilovat, marinovat i jíst syrový (tatarák, sushi). Díky vysokému obsahu tuku se losos dobře udí. Lososové jikry se prodávají jako keta kaviár. Některý recept můžete vyzkoušet podle tohoto článku https://www.jaktak.cz/jak-upravit-ruznymi-zpusoby-lososa-recepty.html

Plněná vejce s lososovým tatarákem

  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 50 g mrkve
  • 1 jarní cibulka
  • 200 g filet z lososa
  • 1 limeta
  • 1 lžička wasabi pasty
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 polévkové lžíce arašídového oleje
  • 0,5 lžičky hrubé mořské soli
  • špetka cukru
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžíce hrubě drceného pepře
  • řeřicha na ozdobu

Rybí maso drobně nakrájejte. Mrkev nastrouhejte a cibuli pokrájejte na tenká kolečka. Kůru z limety oloupejte (bez bílé spodní vrstvy) a rozdělte na velmi tenké nudličky. Šťávu vymačkejte a promíchejte s wasabi pastou, sójovou omáčkou a olejem. Přimíchejte lososa, mrkev, cibuli a ochuťte solí, cukrem a zázvorem. Nakonec zapracujte žloutky z uvařených vajec i hrubě drcený pepř. Směsí naplňte půlky vajec a posypejte řeřichou a proužky limetové kůry.

 

Jak a proč zařadit lososa do jídelníčku | + recept
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak grilovat krevety | recept
Jak grilovat krevety | recept
Grilované krevety | recept. Mořské plody se na grilování hodí stejně dobře jako marinované maso, s tím rozdílem, že jsou podstatně zdravější a pokud j…
Jak udělat lososovou pomazánku | recept
Jak udělat lososovou pomazánku | recept
Jak udělat lososovou pomazánku | recept. Pokud si chcete připravit pomazánku z mořské ryby, konkrétně z lososa, pak jsou následující řádky určeny práv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.