Jak a proč zařadit lososa do jídelníčku | + recept
Jak a proč zařadit lososa do jídelníčku | + recept. Losos patří mezi dravé tažné ryby, migruje na dlouhé vzdálenosti a střídá slané moře a sladkovodní řeky. Jeho životní cyklus začíná v řece, kde se líhne a zpočátku žije a pokračuje stěhováním do slaného moře. Do řeky, kde se losos narodil, se vrací za účelem rozmnožování. Z tohoto důvodu nelze jednoznačně lososa zařadit mezi mořské nebo sladkovodní ryby. Nadměrný rybolov zdecimoval populaci divokých lososů v oblastech jejich přirozeného výskytu, proto se z etických důvodů doporučuje omezit jejich konzumaci. Většina lososů prodávaných v obchodní síti pochází z chovných farem, zejména v Norsku.
Losos je bohatý na omega 3 mastné kyseliny, které chrání náš kardiovaskulární systém před nemocemi a také vysokým tlakem. Maso ryby je od světle růžové do tmavé oranžové barvy s pevnou strukturou. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, některé důležité minerály a vitamíny. Maso je lehce stravitelné a zařazuje se do stravování i při dietě.
Na tuto otázku je jednoduchá odpověď. Losos se dá využít mnoha způsoby, můžete ho smažit, vařit (i v páře), péct v troubě, grilovat, marinovat i jíst syrový (tatarák, sushi). Díky vysokému obsahu tuku se losos dobře udí. Lososové jikry se prodávají jako keta kaviár. Některý recept můžete vyzkoušet podle tohoto článku https://www.jaktak.cz/jak-upravit-ruznymi-zpusoby-lososa-recepty.html
Plněná vejce s lososovým tatarákem
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 50 g mrkve
- 1 jarní cibulka
- 200 g filet z lososa
- 1 limeta
- 1 lžička wasabi pasty
- 2 lžíce tmavé sójové omáčky
- 1 polévkové lžíce arašídového oleje
- 0,5 lžičky hrubé mořské soli
- špetka cukru
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžíce hrubě drceného pepře
- řeřicha na ozdobu
Rybí maso drobně nakrájejte. Mrkev nastrouhejte a cibuli pokrájejte na tenká kolečka. Kůru z limety oloupejte (bez bílé spodní vrstvy) a rozdělte na velmi tenké nudličky. Šťávu vymačkejte a promíchejte s wasabi pastou, sójovou omáčkou a olejem. Přimíchejte lososa, mrkev, cibuli a ochuťte solí, cukrem a zázvorem. Nakonec zapracujte žloutky z uvařených vajec i hrubě drcený pepř. Směsí naplňte půlky vajec a posypejte řeřichou a proužky limetové kůry.
Diskuze k článku