Jak připravit hustou jahodovou šťávu – džus | recept
Jahodová šťáva | recept. Následující recept vám poradí, jak si vyrobit domácí jahodový koncentrát na přípravu osvěžujícího nápoje. Jahodová sezona je v plném proudu a tak není problém koupit české jahody uzrálé na slunci, s chutí nesrovnatelnou s jahodami z dovozu. Koncentrát se tepelně upravuje, připravíme se tedy o vitaminy obsažené v ovoci. Útěchou nám budiž to, že si připravíme šťávu bez přídatných chemických látek, které jsou v sirupech dostupných v běžné obchodní síti.
Co je potřeba
- jahody
- krupicový cukr
- citronová šťáva nebo kyselina citronová
Na každý kilogram jahodového koncentrátu přidáme 250 až 300 g cukru. Množství cukru se řídí stupněm zralosti ovoce. Na každý kg koncentrátu přidáme vymačkanou šťávu ze 2 citronů nebo polovinu kávové lžičky kyseliny citronové. Promícháme a necháme vařit několik minut do úplného rozpuštění cukru. Varem se tvoří pěna, kterou můžeme sebrat odpěňovačkou. Když ji sbírat nebudeme, nahoře v lahvi se utvoří hustější zátka, kterou před prvním nalitím odstraníme.
Horkou šťávu plníme do vyvařených sklenic se šroubovacím uzávěrem. Lahve se před plněním mohou propláchnout alkoholem. Džus zavařujeme při teplotě 85 °C po dobu 20 minut. Jahodové konzervy se rády kazí, proto je nutná absolutní čistota při jejich výrobě. Hotový koncentrát ředíme vodou nebo minerálkou podle chuti.
Tipy
Tento jahodový koncentrát můžete využít i při přípravě pudinků, zmrzlin nebo cukrové polevy.
Diskuze k článku