Jak připravit houbový prejt | recept bez masa
Jak připravit houbový prejt | recept bez masa. Pro přípravu houbového prejtu lze využít takřka jakékoliv houby, nicméně nejlépe si pochutnáte, pokud zvolíte směs různých druhů hub – jídlu tak dodáte různorodost chutí a textury. Použít můžete houby čerstvé, ale i mražené či sušené. Výsledný pokrm je chutnou alternativou klasického masového prejtu.
Co je potřeba
- 600 g očištěných hub
- 100 g ječných krup (v suchém stavu)
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 starší housky
- cca 150 ml mléka
- 2 lžíce sádla
- sůl, pepř, kmín, majoránka podle potřeby
- sádlo a kukuřičná strouhanka na vymazání a vysypání formy
V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Následně přisypeme nadrobno nasekané houby a krátce je podusíme. U čerstvých hub bude nejspíše nutné přidat malé množství vody, mražené houby podlévat nemusíme. Tekutinu necháme odpařit a houby poté ochutíme solí a kmínem.
Tipy
Pokud chcete pro přípravu prejtu použít houby v sušeném stavu, je nutné je den předem namočit – nejlépe do mléka. Potom je scedíme, nakrájíme na malé kousky a dále postupujeme jako u čerstvých hub.
Místo sádla lze použít rostlinný olej či ghí – pak bude pokrm vhodný i pro vegetariány.
Diskuze k článku