Jak připravit houbový prejt | recept bez masa
Jak připravit houbový prejt | recept bez masa. Pro přípravu houbového prejtu lze využít takřka jakékoliv houby, nicméně nejlépe si pochutnáte, pokud zvolíte směs různých druhů hub – jídlu tak dodáte různorodost chutí a textury. Použít můžete houby čerstvé, ale i mražené či sušené. Výsledný pokrm je chutnou alternativou klasického masového prejtu.
Co je potřeba
- 600 g očištěných hub
- 100 g ječných krup (v suchém stavu)
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 starší housky
- cca 150 ml mléka
- 2 lžíce sádla
- sůl, pepř, kmín, majoránka podle potřeby
- sádlo a kukuřičná strouhanka na vymazání a vysypání formy
Krok 1
Nejprve si namočíme a posléze v osolené vodě uvaříme kroupy doměkka podle návodu na obalu – délka vaření záleží na druhu (velikosti) krup. V průběhu vaření je třeba kroupy hlídat a občas promíchat (případně i dolít vodu), aby se nepřipálily.
Krok 2
V pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Následně přisypeme nadrobno nasekané houby a krátce je podusíme. U čerstvých hub bude nejspíše nutné přidat malé množství vody, mražené houby podlévat nemusíme. Tekutinu necháme odpařit a houby poté ochutíme solí a kmínem.
Krok 3
Housky nakrájíme na malé kostky, zalijeme je vlahým mlékem a necháme chvíli nasáknout.
Poté je smícháme s osmaženou cibulí a houbami, uvařenými kroupami a vše dochutíme solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem.
Krok 4
Směs rozetřeme do formy, kterou jsme si předem vymazali sádlem a poprášili kukuřičnou strouhankou.
Prejt pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut, dokud na povrchu nezezlátne. Houbový prejt podáváme s vařenými brambory a kysaným zelím. Chutná však dobře i zastudena s čerstvým pečivem.
Pokud chcete pro přípravu prejtu použít houby v sušeném stavu, je nutné je den předem namočit – nejlépe do mléka. Potom je scedíme, nakrájíme na malé kousky a dále postupujeme jako u čerstvých hub.
Místo sádla lze použít rostlinný olej či ghí – pak bude pokrm vhodný i pro vegetariány.